Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a transmis, într-un comunicat de presă, că în cadrul negocierilor de ieri, de la Ministerul Muncii, referitoare la salarizarea angajaţilor din Ministerul Afacerilor Interne şi a personalului civil din cadrul Sistemului de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, delegaţia FSNPPC a avut o prestaţie „convingătoare”, care a fost apreciată şi însuşită, într-o bună măsură, de către reprezentanţii Guvernului prezenţi la discuţii. „Cele două paliere ale negocierilor au vizat proiecul noii Legii de salarizare unitară a personalului plătit din fonduri publice, precum şi modul de aplicare a HG nr. 1/2017 cu privire la stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
Din raţiuni de onestitate faţă de partenerii noştri de negociere şi dialog social – care au început să manifeste o percepţie mai pragmatică a problematicii şi doleanţelor exprimate de reprezentanţii sindicali şi, în ansamblu, de toţi poliţiştii şi personalul contractual din Ministerul Afacerilor Interne –, dar şi din dorinţa de a nu comunica membrilor de sindicat sau opiniei publice date şi informaţii incomplete, confuze ori contradictorii, în acest moment încă nu avansăm cifre şi valori de referinţă salarială, dat fiind faptul că discuţiile sunt în derulare, iar lucrurile nu sunt, încă, bătute în cuie”, spun liderii sindicali ai poliţiştilor.
Referitor la calendarul acţiunilor la care participă şi reprezentanţii SNPPC din IPJ Sălaj, preşedintele filialei Sălăjene a Sindicatului, Daniel Lazăr, ne-a comunicat că în 23 şi 24 martie va fi organizată o acţiune în faţa Ministerului Muncii, iar în 25 la sediul Ministerului Afacerilor Interne din Bucureşti. La mitinguri vor participa mai mulţi poliţişti sălăjeni care fac parte din acest sindicat. “Principalele revendicări cu care mergem la Bucureşti sunt cele referitoare la sporurile salariale, pe care le dorim aplicate în raport cu salariul minim pe economie actual”, a spus liderul sindical al poliţiştilor sălăjeni care fac parte din SNPPC. Sindicaliştii motivează acţiunea lor astfel: “Având în vedere că, în prezent, salarizarea personalului bugetar este reglementată prin Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare că, de la data aprobării Legii-cadru nr. 284/2010 şi până în prezent, nu au fost aplicate valoarea de referinţă şi coeficienţii de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare prevăzuţi în anexele legii-cadru, ţinând cont de succesivele amânări ale aplicării în totalitate a Legii-cadru nr. 284/2010, cauzate de constrângeri financiare, ceea ce face ca în prezent salarizarea personalului bugetar plătit din fonduri publice să se facă potrivit cadrului normativ în vigoare la nivelul anului 2009, în considerarea faptului că, de la data intrării în vigoare a Legii-cadru nr. 284/2010, prin hotărâre a Guvernului, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost majorat de la 600 la 1.450 lei – acest din urmă cuantum fiind aplicabil din luna februarie a anului 2017 – ceea ce a determinat o serie de inechităţi în materie de salarizare în raport cu nivelul studiilor, al activităţii profesionale prestate și al vechimii în muncă, ţinând cont de faptul că, în prezent, pe de o parte, există niveluri diferite de salarizare pentru aceeaşi funcţie în cadrul aceleiaşi instituţii, iar, pe de altă parte, creşterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată a condus la stabilirea aceluiaşi nivel de salarizare pentru personal cu atribuţii şi nivel al studiilor diferite, în cadrul aceleiaşi instituţii, se impune ca în formula de calcul a salariului de bază (pentru personalul contractual) să nu fie luat în calcul cuantumul sporului pentru vechime de care beneficia fiecare persoană la 31 decembrie2009, acesta urmând a completa salariul de bază după comparația cu 1.450 lei, valoarea actuală a salariului de bază minim brut garantat în plată”.