Profesorul Vasile STOICA, fost șef al Secției de Învățământ a Raionului Șimleu, Regiunea Crișana și director al Școlii Generale nr. 1 din Șimleu Silvaniei a murit luni, 11 ianuarie 2021. Fostul dascăl, care „mergea” pe 106 ani, a murit acasă, la Cluj-Napoca (unde s-a stabilit după pensionare), din cauza unui stop cardio-respirator.
Vasile Stoica s-a născut în 7 octombrie 1915, la Urluiasca (lângă Drăgășani), fiind absolvent al Școlii Normale de Învățători din Târgu Mureș și al Școlii de Ofițeri din Ploiești. A luptat în Armata României, în Al Doilea Război Mondial, până la Cotul Donului și, înapoi, până în Munții Tatra, în grad de sublocotenent. A fost veteran de război, având gradul de colonel în retragere.
Pe meleagurile sălăjene a ajuns în anul 1946, profesând în satele: Iaz (comuna Plopiș), Preoteasa și Subcetate (ambele, comuna Valcău de Jos) și orașul Șimleu Silvaniei. Și-a perfecționat statutul de dascăl la nivelul Regiunii Crișana, înțelegând că această profesiune este o artă, un har dat de Domnul și că, pe tărâmul învățământului, în procesul instructiv-educativ, este util să îmbine rolul de inițiator, organizator și conducător cu rolul de participant, de coleg și chiar de prieten. Înțelegând importanța funcției, a știut să țină „în frâu” destinele învățământului pe frumoasele meleaguri sălăjene într-o perioadă „sensibilă” din multe puncte de vedere, cu precădere numărul mic de cadre didactice calificate.
L-am cunoscut în anul 1963, când eram dascăl la Școala Tehnică Veterinară din Șimleu Silvaniei (acum LT „Ioan Ossian”), apreciindu-i personalitatea și activitatea pentru că-și onora cu demnitate statutul de cadru didactic autentic, făcând abstracție de funcție, într-o notă de aleasă educație. Și, după cum știu, s-a bucurat de respectul colegilor de breaslă și de cel al comunităților locale în care și-a desfășurat activitatea. De asemenea, a fost apreciat cum se cuvine de primăriile și consiliile locale din Șimleu Silvaniei și Cluj-Napoca, precum și de Ministerul Apărării Naționale și Asociația Națională a Veteranilor de Război.
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!
Prof. Marin ȘTEFAN