Voluntari ai Filialei Crucii Rosii Salaj au marcat ieri, la Zalau, Ziua Mondiala de lupta impotriva Tuberculozei. Elevi din liceele zalauane, alaturi de cursanti ai Scolii Postliceale Sanitare de Stat, cadre medicale si reprezentanti de institutii au participat, ieri, la lansarea campaniei de informare si prevenire Ce trebuie sa stim si cum sa ne ferim de tuberculoza. Cu acest prilej au fost prezentate informatii referitoare la manifestari si simptomatologie, prevenire, cauze, combatere, modalitati de transmitere, precum si despre tuberculoza privita ca mit si realitate. Tinerii au aratat ca prin aceste activitati doresc sa fie solidari cu cei care sufera de tuberculoza, fiind o boala grea care implica multa suferinta.
140 de cazuri noi in 2011
Din cele relatate de purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Salaj, Mihai Cheseli, in ceea ce priveste incidenta in judet a acestei maladii, in anul 2011 s-au inregistrat 140 cazuri noi de tuberculoza, 90 provenind din mediul rural. Se confirma tendinta descrescatoare inregistrata in ultimii ani, cu 142 cazuri noi in 2010, respectiv 183 in cursul anului 2009, care situeaza Salajul in randul judetelor cu o incidenta constant sub media nationala, a precizat Mihai Cheseli.
Anul acesta, sub sloganul Noi vrem o lume fara tuberculoza in 24 martie este marcata Ziua Mondiala de Lupta impotriva Tuberculozei, stiind ca aceasta boala ramane o problema epidemiologica mondiala, cauzand moartea a milioane de oameni anual. Tuberculoza este o boala infecto – contagioasa, produsa de bacilul Koch, care poate afecta orice organ al corpului, cel mai adesea localizandu-se la nivelul plamanului. Ca simptomatologie specifica, reprezentantul DSP Salaj a amintit: tuse persistenta cu durata mai mare de trei saptamani; pierderea in greutate; oboseala; febra; transpiratii nocturne; greutate in respiratie; uneori poate aparea expectoratie cu sange. Tratamentul este obligatoriu si este gratuit inclusiv pentru persoanele neasigurate, insa acesta trebuie urmat sub supraveghere medicala.