2023 – Dobrin – 600

Duminică, 5 noiembrie 2023, în localitatea Dobrin s-a organizat un eveniment special dedicat împlinirii a 600 de ani de la prima atestare documentară (1423). Satul sălăjean, care este şi centru de comună (cu satele: Deleni, Doba, Naimon, Sîncraiu Silvaniei, Verveghiu), a îmbrăcat haine de sărbătoare, chemându-i acasă pe toţi cei care, indiferent unde îşi împlinesc destinele, se consideră dobrinani şi se bucură de întâlnirea de suflet: Fiii satului Dobrin.

Organizatori principali au fost: Asociaţia Omenia – Fiii satului Dobrin, Ioan Cojan – preşedinte; Primăria Comunei Dobrin, Bogdan Ferenc Istvan – primar; Parohia Ortodoxă Dobrin, Paul Tudor Turc – preot.

Venind în întâmpinarea acestei onorabile vârste, s-au făcut demersuri memorabile spre a împlini dorinţe mai vechi menite să-i ducă în eternitate numele, valorile, istoria. Pregătirea marii sărbători a început în urmă cu câţiva ani, atunci când, un grup de oameni cu suflet, s-au întâlnit, au făcut planuri, şi-au repartizat sarcini şi au muncit împreună, în mod voluntar, astfel încât să ducă la bun sfârşit o lucrare dedicată comunei, precum şi, în semn de recunoştinţă şi respect pentru înaintaşi, să ridice un Monument dedicat celor care şi-au jertfit viaţa pentru apărarea acestui pământ. Astfel, în anul 2020, atunci când Biserica de Lemn împlinea 300 de ani de existenţă, s-a tipărit Monografia: Dobrin – nume de legendă, lucrare coordonată de Florica Pop, născută în satul Deleni, absolventă a Şcolii Gimnaziale din centrul de comună. După o minuţioasă cercetare, documentare şi bună colaborare cu bibliotecara din localitate, cu Ioan Cojan, cu autorităţile locale şi mulţi localnici, primul şi cel mai important obiectiv al echipei de lucru a fost realizat. Pornind de aici şi având o mare nemulţumire legată de faptul că în anul 2018, când Caravana Unirii a poposit la Dobrin, iar aici nu exista un loc de închinare pentru cei care au făcut posibilă Marea Unire de la 1918, un fiu de mare suflet al satului, Ioan Cojan, a rostit, cu mare convingere, hotărârea de a face tot ce-i stă în putere ca până în 2023, la vârsta rotundă a localităţii, în Dobrin să existe şi un Monument al Eroilor, pentru ca şi copiii de aici şi toţi trecătorii să înţeleagă şi să respecte mai mult istoria neamului românesc, să preţuiască pacea, ca dar suprem al omenirii. Prin perseverenţă, dedicaţie şi găsind sprijin la localnici, firme sau persoane fizice, s-a împlinit şi această promisiune. La ceas aniversar, aşadar, Dobrinul se poate mândri şi prin aceste realizări, care vor dăinui peste veacuri.

Evenimentul de duminică, 5 noiembrie 2023, a debutat, aşa cum este firesc, cu participarea la Sfânta Liturghie, oficiată de preotul paroh, împreună cu alţi preoţi invitaţi, la Biserica Ortodoxă Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil, de la a cărei Târnosire s-au împlinit 20 de ani (2003). A fost sfinţit şi inaugurat apoi, în Parcul Central din satul Dobrin, Monumentul ridicat în cinstea Eroilor, în prezenţa autorităţilor locale, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi naţionale, fii ai satului şi invitaţi ai acestora. De la Monument, toţi cei prezenţi au fost invitaţi la Căminul Cultural, unde se găseşte şi Biblioteca Publică, de la a cărei înfiinţare s-au împlinit 60 de ani (1963) şi unde, bibliotecara, Simona Puşcaş, în colaborare cu voluntari din sat, a pregătit expoziţii tematice, într-un decor tradiţional de toamnă sălăjeană. Corul Lumină Lină, dirijor Ciprian Ghiurco, a fost prezent la toate momentele sărbătorii, înălţând, prin cântări, pricesne şi cântece, alese special, Imn de Slavă frumoaselor realizări ale acestei localităţi şi bucurându-i pe cei prezenţi cu un program cultural dedicat marii sărbători. A fost intonat aici şi Imnul Eroilor, fiind depuse şi coroane de flori.

Pentru ca toate acestea să se împlinească a fost necesară o rodnică şi fructuoasă colaborare, între partea creativă, coordonare şi susţinerea financiară. Celor implicaţi le-au fost acordate diplome de onoare şi mulţumire, din partea Asociaţiei Omenia – Fiii satului Dobrin.

Organizatorii adresează mulţumiri tuturor celor care, în diverse moduri, au ajutat la finalizarea lucrărilor ce vor rămâne în istoria satului Dobrin. Numele tuturor va fi trecut în Cartea de Aur a comunei şi rostit cu respect de cei de azi şi de mâine.

 

Chemare Acasă

Veniţi în sat, copii frumoşi

De ieri, de azi, de mâine, de oricând!

Aici, sub Cer, e zestrea ce nu piere

Şi glia sfântă, ce vă poartă-n gând!

 

Dobrinul vă îndeamnă: nu uitaţi,

Voi, cei legănaţi la sânul său ca prunci,

Acum bunici, mame sau taţi,

Acasă doar sunteţi mereu iubiţi şi aşteptaţi!

 

                                                            Florica Pop, coordonator al Monografiei

                                                            Dobrin – nume de legendă

 

One Thought to “2023 – Dobrin – 600”

  1. […] Duminică, 5 noiembrie 2023, în localitatea Dobrin s-a organizat un eveniment special dedicat împlinirii a 600 de ani de la prima atestare documentară (1423). Satul sălăjean, care este şi centru de comună (cu satele: Deleni, Doba, Naimon, Sîncraiu Silvaniei, Verveghiu), a îmbrăcat haine de sărbătoare, chemându-i acasă pe toţi cei care, indiferent unde îşi împlinesc destinele, se consideră dobrinani şi se bucură de întâlnirea de suflet: Fiii satului Dobrin. Organizatori principali au fost: Asociaţia Omenia – Fiii satului Dobrin, Ioan Cojan – preşedinte; Primăria Comunei Dobrin, Bogdan Ferenc Istvan –… Citeste mai mult […]

Leave a Comment