Prăpastia dintre faliile care rup România în două se adâncește de la o zi la alta. Desigur, cu concursul nemijlocit al politrucilor români. „Există o temere din ce în ce mai mare, o teamă din ce în ce mai mare, o supărare din ce în ce mai mare generată de faptul că, în scurt timp, adevărul economic, adevărul social, adevărul fiscal va ieşi atât de mult în evidenţă încât toate aceste minciuni nu vor mai putea fi folosite pentru a manipula oameni şi încearcă să facă orice pentru ca guvernarea să fie blocată”, declara zilele trecute condamnatul şef al PSD, președintele Camerei Deputaților, inculpat în dosare penale pe rol, Liviu Dragnea, despre declaraţiile făcute de preşedintele Klaus Iohannis, şi nu numai, cu privire la situaţia economică a României, ajunsă în prag de colaps sub actuala guvernare.
Și, cum altfel?! În viziunea lui Dragnea şi a Guvenului Dăncilă, cu sprijinul nemijlocit al televiziunilor de casă ale PSD-ALDE, unde mai pot avea acces acești indivizi, lucrurile sunt minunate, chiar fabuloase. Indiferent de imaginea reală a ecomomiei țării, fiți conviși că acolo, în pepiniera infractorilor, totul va fi prezentat pe modelul fantasmagoriei.
Desigur, în politică, la fel ca în viața de zi cu zi, adevărul se află nu neapărat la mijloc, ci undeva între tabere. Într-o dispută, o tabără va avea propriul ei „adevăr”, contrar „adevărului” celeilalte tabere. Însă, de data aceasta, statistica nu poate fi mințită. Nici măcar de către acești politruci versați și versatili. Cifrele statistice spun mereu adevărul, atâta timp cât nu se “umblă” la ele. Iată-le, așadar: statul a cheltuit pe primul trimestru cu 1 miliard de euro mai mult decât a încasat (adică decât îşi permitea); contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 967 milioane euro în primul trimestru al acestui an, cu 25,6 la sută mai mare faţă de ianuarie – martie 2017 (contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state); ponderea veniturilor totale ale statului, exprimate ca procent din PIB, a scăzut de la 7,3 la sută în 2016, la 6.9 la sută în 2017 şi la 6.9 la sută în 2018.
Sigur că nu toată lumea e la curent cu toți termenii de mai sus și, mai grav, mulți ar putea să se plictisească ori să dobândească subit dureri de cap, iar bugetarii care deja primesc semnale că rămân fără salariile de curând mărite sunt niște mincinoși, de altfel, în timp ce liderii PSD dețin deja formula magică prin care pot păstra bugetul doldora de bani, chiar dacă mereu rup câte-o bucată din el și nu pun nimic la loc. Fraților, lucrurile nu-s deloc roz. O spune chiar o pesedistă (m-am ferit, recunosc, de termenul acesta, în condițiile în care nu se prea “pupă” cu prototipul acetui tip de politruc) din Sălaj, europarlamentarul Corina Crețu: „Sunt extrem de îngrijorată cu privire la planificarea şi implementarea proiectelor de infrastructură de transport care sunt cofinanţate de Fondul de coeziune şi de Fondul european de dezvoltare regională (FEDER) în România. Pentru perioada de programare 2014-2020, 5.1 miliarde EUR au fost rezervate pentru investiţiile în domeniul transportului. Din bugetul disponibil de 5.1 miliarde EUR pentru transport, proiectele fazate (proiecte care au început în perioada de programare 2007-2013, dar trebuie să fie finalizate în cadrul POIM 2014-2020) necesită 1.8 miliarde EUR, respectiv 35% din această sumă. (…) Pregătirea şi prezentarea de proiecte noi pentru perioada de programare actuală a fost mult întârziată. Până în prezent, numai patru proiecte majore au fost depuse într-un interval de timp de patru ani (….) În acelaşi timp îmi exprim îngrijorarea faţă de nivelul scăzut de maturitate al proiectelor. Pentru a permite absorbţia alocaţiilor bugetare disponibile în anii următori, este nevoie ca proiecte noi să fie lansate urgent pe teren. În acest sens autorităţile române vor trebui să acorde o atenţie deosebită exerciţiilor bugetare pentru 2019 şi anii ulteriori pentru a se evita dezangajarea de fonduri, întrucât proiectele aflate în a doua fază se vor apropia de finalizare iar noile proiecte riscă a fi încă în faza de demarare, fără să genereze cheltuielile necesare”. Acestea sunt câteva fragmente dintr-o scrisoare adresată Ministerului Transporturilor, de Corina Creţu, comisarul european pentru Politică Regională, membru cu vechime în PSD. Însă, dacă-l auzi pe Dragnea, guvernul Vioricăi deține cel mai mare grad de absorbţie de fonduri europene nerambursabile. Evident, în realitate, situaţia este dezastruoasă – şi asta o spune chiar comisarul european Corina Creţu, membru de seamă al PSD. Şi nici că o putea spune cineva mai bine şi mai clar.
Am convingerea că, așa cum Dragnea ne minte astăzi cu privire la marile realizări ale Cabinetului Dăncilă, la fel ne-a mințit și cu programul ăla de guvernare, cu care a reușit să câștige alegerile. Și, de ce nu, pentru el este la fel de simplu să mintă în fața instanței cum că nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase. Însă, hai să nu ne antepronunțăm cu privire la pseudo vinovăția “nevinovatului” condamnat Liviu Dragnea. O va face instanța, la ultimul termen din judecata de fond, în 29 mai, atunci când vom afla dacă este sau nu vinovat în dosarul în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu și fals. El zice că-i nevinovat. Voi îl mai puteți crede?