Daniel Săuca
„Facebook a obţinut venituri peste aşteptările analiştilor în trimestrul patru al anului trecut, susţinute de creşterea cheltuielilor pentru publicitate de către companii, pentru a profita de sezonul cumpărăturilor de iarnă care au avut loc în mare parte online din cauza pandemiei de coronavirus, transmite Reuters” (news.ro). Era culmea să fi obținut venituri sub așteptări. Cu siguranță, multe mari companii transnaționale sunt câștigătoarele pandemiei din perspectiva veniturilor. Și profitului. Evident, și companiile producătoare ale vaccinurilor anti-covid 19. În timp ce, de pildă, statele sunt tot mai datoare. Oare cum (mai) stă România?
„Ministrul Sănătății acuză că 30 la sută din centrele de vaccinare sunt cu circuit închis pentru instituțiile de forță și anunță sancțiuni pentru cei care sar peste rând” (cursdeguvernare.ro). Dl Voiculescu nu e la guvernare? Oare nu se puteau lămuri aceste probleme în interiorul „arcului” puterii? Ciudat, poate normal pe la noi, prin bătătura post-tranziției: guvernarea cu declarații împotriva partenerilor de la putere. Să fim, totuși, mulțumiți că în România campania de vaccinare merge (așa cum merge…). În multe alte țări, până acum nu s-a administrat nici măcar un vaccin: „Conform datelor actualizate ale Bloomberg, până miercuri au fost administrate aproape 71,3 milioane de doze de vaccinuri în 57 de ţări. Cea mai mare parte a Asiei, în aproape toată Africa şi cu excepţia Braziliei, Chile-ului şi Argentinei, nici în America de Sud nu a fost nimeni vaccinat, dar nici în Australia – ţară mai bogată – nu a ajuns încă niciunul dintre vaccinuri” (cursdeguvernare.ro). CTP a avut dreptate: dacă România nu ar fi fost un stat UE, „luam vaccinuri de pe jos, acum, așa cum iau Ucraina și Republica Moldova” (digi24.ro).
Cât de mult ține imunitatea? Președintele Institutului Paul Ehrlich, Klaus Cichutek, pentru DW: „Nu știm deocamdată acest lucru. Dar avem indicii privind o activitate imunogenă de durată. Avem date care ne arată că vaccinurile provoacă o reacție a sistemului imunitar care există și la peste opt luni de la administrarea lor. Și care se menține mai departe. Acestea sunt vești bune. Iar teste efectuate pe maimuțe arată că și un nivel scăzut de anticorpi este suficient pentru a ne proteja de acest virus. Eu cred că imunitatea va dura un timp mai îndelungat, dar trebuie să așteptăm informații suplimentare. Aceste date se colectează în prezent, pentru a putea face afirmații pe termen lung privind siguranța și eficiența vaccinurilor” (dw.com/ro). Mhî, „trebuie să așteptăm informații suplimentare”… Afirmații numai bune pentru „antivacciniștii” de pretutindeni.
Sauca tu te-ai vaccinat?
Daca-i spune Marc, se vaccineaza si el.