Scenariul genialului film „Cuibul De Viespi”, în care cele două surori, Aneta şi Zoica, se îngrămădesc la geam să vadă un cortegiu funerar care trece pe stradă, s-ar putea reactiva în scurt timp pe multe din străzile unui cartier zălăuan. Un cartier despre care nu prea s-a vorbit în ultimii ani în şedinţele de Consiliu Local sau prin birourile celor de la urbanism. Deşi investiţiile în acest cartier – altfel, frumos şi prosper prin grija celor care îl populează – nu au fost nici pe departe notabile în ultimii ani, ma refer la cele venite din partea municipalităţii, Dealul Morii s-a transformat şi a evoluat prin construcţiile şi amenajările făcute în cea mai mare parte, de locuitori. Liniştea şi cursul firesc al vieţii acestor oameni au fost însă tulburate adânc de curând, odată cu anunţarea intenţiei Primăriei de a amenaja în zona din imediata vecinătate a caselor şi blocurilor de locuinţe, un frumos şi pitoresc cimitir.
Oamenii care locuiesc aici sunt realmente terifiaţi de idea că peste câteva luni, pe străzile lor vor răsuna a jale fanfarele şi se vor auzi doar bocete şi strigătele de durere din urma cortegiilor funerare. Nu este o noutate şi nici o anomalie faptul că, chiar şi atunci când trecem pe lângă o unitate de pompe funebre şi vedem sicriele sau coroanele puse în tocul uşii, ne ia cu fiori pe şira spinării. Acest sentiment, la pachet cu altele, ar putea deveni obişnuinţă pentru locuitorii din Dealul Morii dacă autorităţile nu vor găsi o soluţie mai fericită pentru amplasarea noului loc de odihnă veşnică având în vedere o ralitate de necontestat, faptul că cimitirul din oraş este deja plin şi, vrem – nu vrem, avem nevoie de unul nou. Ascultate separat, fiecare tabără are dreptate.
Primăria spune că acest proiect este mai mult decât necesar (absolut adevărat!) şi că acest loc a fost ales, printre altele, fără încălcarea vreunei legi, cu respectarea limitelor care trebuie să existe între cartierele sau zonele populate şi crucile ce se vor înălţa în acel loc şi că acel teren ales este unul pe care, în afară de gropi, nu se poate face nimic altceva. Această justificare e cam trasă de păr, nu e absolut necesar să facem locuri de îngropăciune într-un spaţiu pe care, vezi Doamne, nu-l putem folosi pentru alte investiţii. Până la urmă, dacă vrem să investim, plantăm o pădurice, punem nişte băncuţe, facem nişte alei frumoase şi trimitem tinerii din Dealul Morii să facă jogging sau să se pupe într-un loc frumos şi sănătos, iar pe cei maturi să ia o gură de aer curat în “noua zonă verde” a cartierului. Soluţii, în această privinţă se găsesc, nu e cazul să ne smulgem părul din cap, căutându-le.
Nu ştiu câţi dinte consilierii sau directorii din primărie locuiesc în Dealul Morii însă cred că nu sunt prea mulţi. Un lucru este cert şi de necontestat: Zalăul are nevoie de un cimitir nou, indiferent cât de sinistru sună acest lucru. Pe de altă parte, Primăria vine cu excavatoarele, sapă, amenajează, recepţionează, se spală pe mâini şi se cară de la faţa locului. Rămân acolo însă copiii, tinerii, vârstnicii, familiile zălăuanilor care atunci când s-au mutat sau şi-au făcut o caăsuţă în acest cartier, habar nu au avut că în buricul lui vor odihni veşnic, în scurt timp, cei plecaţi din Zalău, către o lume mai bună. Oamenii spun că poate fi găsit un alt loc, nu în vale, ca să fie zi şi noapte sub ochii şi nasurile lor, şi că, spun tot ei, un cimitir se face mai la deal nicidecum în groapă. Oamenii mai spun, pe bună dreptate, că apa din pânza freatică va fi compromisă total şi, prin aceasta, şi sănătatea populaţiei, de stresul psihic şi de gândul că foloseşti o apă “filtrată” de gropile din cimitir nici nu mai amintim. Presiunile sunt mari şi de o parte şi de cealaltă, sunt necesare avize de mediu, alte aprobări mici şi mari, este o procedură de durată astfel încât nu putem vorbi, deocamdată cel puţin, de o certitudine. Însă dacă nu se vor face toate eforturile pentru ca o soluţie care să mulţumească şi cetăţeanul şi autoritatea locală să fie găsită, pentru că există şi alte soluţii, cu siguranţă şi alte locuri în care amplasarea acestui cimitir să fie făcută, atunci locuitorii acestui cartier trebuie să se pregătească psihic pentru ce e mai rău, încă de pe acum. Poate că ar trebui puse la bătaie mai multe planuri, mai multe opţiuni, iar după ce documentaţiile vor fi puse la punct, zălăuanii să fie consultaţi cu privire la acestea şi în alte moduri decât îmbrâncirea pe ultima sută de metri a PUZ-urilor pe site-ul municipalităţii.
Pentru că nu discutăm de un parc, de o pădure sau de un loc de joacă, ci de un loc cu o destinaţie cu totul specială, sensibilă, este de datoria municipalităţii să facă absolut totul pentru ca un asemenea amplasament să nu-I necăjească, în continuarea vieţii, pe zălăuanii din Dealul Morii .
Aceleaşi probleme le au şi cei care locuiesc lângă Dealu cu flori, unde este actualul cimitir. Noroc că atunci când s-a construit actualul cimitir nu era democraţie, să-i întrebăm pe toţi care trec pe stradă ce părere au !
Cred ca sunt situatii diferite. Una e sa faci un cimitir intr un cartier deja construit si alta e sa vii cu un cartier nou sau sa-ti ridici casa, in jurul unui cimitir care e acolo de o suta de ani. A doua situatie ti-o asumi din start. oricum, ambele situatii sunt sensibile.
Chiar vedeti cortegii funerare pe strazi, chiar nu vedeti modernizarea actului funerar, chiar credeti că nu se va accepta incinerarea, chiar
Chiar e nevoie de urlete la inmormantare, chiar nu poate fi intimitate, chiar stingera nu e o componentă a vietii, chiar nu ne-am ingropat mortii in grădini, chiar cei din Dealul Morii nu vor avea nevoie niciodată de locuri de veci, chiar trebuie sa ne aruncăm mortii la groapa de gunoi, cât mai departem, să nu ingrijim mormintele lor, chiar nu ne-am plimbat niciodată prin cimitire sa ne vedem strămoșii, chiar nu vrem să stim că cimitirele sunt monumente istorice, chiar…., chiar..
Intrebarea e nu unde punem cimitirul, ci unde ne punem mortii.Unde ne punem amintirile, istoria familiilor noastre?
Disparutii nostri dragi ii ducem, asa cum e de cand lumea, la cimitir. problema este locul amplasarii acestui cimitir. Degeaba ne ascundem dupa deget, nimeni nu vrea s alocuiasca langa un cimitir, iar asta nu are legatura cu respectul si amintirea pentru cei plecati. Asta e adevarul.
Ce înseamnă lângă un cimitir? Ce-ar fi, dacă acolo ar fi un cimitir numai pentru cartierul D M. Iar , in viitor fiecare cartier mai mare ar avea si cimitirul lui despre care s -ar sti de la inceput. S-ar putea ingriji și mormintele.Sa le ingijea sca statul?
Eu cred ca cimitirul se putea face in livada meses acolo unde sa amenajat strazile inainte de a se construi case se facea legatura cu cimitirul vechi peste deal s-au interesul a fostaltul!
ideea cu plantatul unei ,,padurici,, cade de la inceput !!!!s-au plantat pomisori pe langa blocuri unde mai trece cate un om si s-au distrus toti de catre acei tineri care ziceti ca se vor plimba civilizat printre ei !!!departe de noi acele vremuri !!!!!tinerii nostrii ,,nu chiar toti,,-stiu numai sa rupa , sa distruga si mai nou sa ,,fircaleasca ,, pe cladiri cu spray-uri!!!!!nu credeti ca la acestia din urma le-ar trebui zdrobite degetele !!dupa ce se fac eforturi mari de catre oameni ,vin acesti ,,indivizi ,, si noaptea dau cu spray !!!cat de repede ar trebui luate masuri impotriva lor , ca ne mazgalesc orasul !!!1consiliul local sa adopte o hotarare impotriva acestor prostii si prosti !!!!
Un lucru de stiut, cei din Dealu Morii si-au facut case intr-o zona cu probleme – restrictii de construire impuse de statia meteo si de depozitul MAPN, Planul urbanistic zonal a fost platit de locuitorii din acea zona si multi din cei care au construit case acolo nu l-au respectat (cel putin pana in 2008). Ma intreb daca se va amplasa noul cimitir undeva la centura Zalaului nu vor fi destui care sa se planga ca-i departe de oras?
Locuiesc langa cimitir. Vad in fiecare zi unitatile de pompe funebre. Dar singurul disconfort atunci cand sunt inmormantari sunt masinile parcate. In rest, hai sa fim seriosi: cortegii, fanfare si bocete? Inmormantarile se fac acum la capela. Si apoi, ne place sau nu, ne gandim sau nu la asta, acolo vom ajunge toti.
Trebuie vazuta si partea plina a paharului. Cei din D.Morii pot negocia acum introducerea apei si asfaltarea zonei, in rest va fi o liniste … de mormant.