Turismul. Radiografii estivale

Pentru ca se apropie sezonul estival, ar fi interesant de radiografiat destinatiile pe care romanii si le aleg pentru vacanta lui 2007. Cum si prin ce strainatati cu litoraluri mai pleaca romanii, pentru ca in tara, litoralul Marii Negre nu mai este ce-a fost. Nicicand starea de agonie in care persista tot ce tine de turismul Romaniei nu este mai vizibila ca vara, cand oamenii ar iesi la aer, la soare, la mare, dar se lovesc de tot soiul de aspecte greu de inghitit, care scad calitatea concediului atat de mult, incat nimeni nu mai este tentat sa incerce pentru a doua oara aceasta experienta in tara.

Daca e sa pornim de la un capat al problemei, acesta trebuie sa fie neaparat drumul pana la mare. Cum in dulcea si frumoasa Romanie infrastructura este, in cea mai mare parte, la pamant, inainte de a ajunge pe litoral, romanii ajung la capatul nervilor. Pe soselele romanesti sunt gropi si cratere si denivelari care, uneori, au puterea de a scoate din minti si pe cel mai calm dintre soferi. Iar daca turistii care tintesc litoralul au ramas calmi la lantul de adancituri din carosabil, au sanse mari sa cedeze in fata aglomeratiei de pe Autostrada Soarelui.

Dar nu doar infrastructura e piatra de moara a turismului romanesc, ci si raportul greu de indurat dintre preturile sfidatoare de pe litoral si calitatea serviciilor de care au parte turistii. Intr-un concediu de sapte zile, chiar daca isi cumpara biletele prin agentii, romanii platesc in Romania dublu sau triplu fata de cat ar plati pe litoralul tarilor vecine. Si asta, cu toate ca nu au parte de aceeasi calitate pe care o pun la dispozitie vecinii. Analistii economici spun ca raportul preturi mari-calitate redusa ar putea fi dres daca in Romania s-au acorda subventii in domeniul turismului. Acesta este procedeul la care au apelat, spre exemplu, bulgarii, vecinii de pe celalalt mal al Dunarii inregistrand un numar mult mai mare de turisti fata de noi. Alte exemple despre ceea ce inseamna un turism de calitate le dau state precum Cipru si Malta, unde o buna parte din PIB provine tocmai din acest segment economic.

Numai ca pana sa ajungem sa egalam situatia lor, nicidecum sa-i intrecem, mai trebuie sa ne punem la punct si cu curatenia. Turistii straini care viziteaza Romania semnaleaza constant dezordinea, ca sa nu spunem mizeria, care domneste atat in peisajul urban, cat si prin sate si care stirbeste considerabil din pitorescul locururilor. Si stirbit ici, stirbit colo, turismul romanesc e ca un leu din menajeria circului: frumos, dar fara dinti.

Leave a Comment