Una dintre cele mai spinoase probleme cu care se confruntă majoritatea românilor planează asupra veniturilor lunare, depăşite cu mult de cheltuieli şi ratele către bănci. Cert este că populaţia este sufocată tot mai mult de grija zilei de mâine, suflând în pumni până la ziua de salariu, când îşi primeşte bruma de leafă.
O balanţă între veniturile şi cheltuielile lunare ale unui simplu cetăţean şochează. Românii sunt supuşi să suporte, la interval de câteva zile, scumpiri peste scumpiri în domeniul serviciilor, privind bunurile de consum, mai ales când vine vorba de mâncare. Dar să o luăm de la cap la coadă, după cum „se împute şi peştele”. Spre exemplu, vorbim de o familie cu doi copii minori, având un venit lunar în jurul sumei de 1.600 de lei, cât reprezintă, cu aproximaţie, salariul mediu brut pe economie pe ţară. Mai precis, capul familiei are un salariu lunar de 1.000 de lei, în timp ce soţia primeşte de la stat 600 de lei, indemnizaţia minimă lunară pentru creşterea copilului.
Cheltuielile lunare de întreţinere, doar pentru o lună de vară, sunt în jur de: 60 de lei – apă şi canalizare; 100 de lei – curent; 80 de lei – gaz; 50 de lei – cablu, internet, televiziune; abonament telefon mobil – 60 de lei; 15 lei – salubrizare. Presupunând că subiectul deţine şi un autoturism, se adaugă la plată şi cheltuielile cu combustibil, de minim 150 de lei lunar. Lista continuă cu taxe şi impozite pe clădire şi autoturism, dar şi alte cheltuieli neprevăzute. Se adună astfel, circa 500 de lei, doar pentru cheltuielile minime de întreţinere. Urmează apoi unele costuri pentru creşterea copiilor, care ajung la aproximativ 150 de lei lunar, doar pentru bebeluş.
Prin urmare, rămâne aspectul: alimentaţia. Cheltuielile pentru asigurarea unei mese normale zilnice usucă imediat bugetul familiei, fapt binecunoscut de către orice cumpărător care ajunge într-un supermarket, unde produsele alimentare ar trebui să fie la preţuri ceva mai mici. Doar câteva alimente pe fundul coşului de cumpărături, ce abia ajung pentru o săptămână, se transcriu pe bonul fiscal la preţul total de aproximativ 100 de lei. Pentru întreaga lună, vorbim de cheltuieli pentru mâncare de circa 400 de lei.
Cu atât mai mult, un eveniment precum o nuntă sau un botez presupune o cheltuială greu de suportat. Cele mai greu însă de plătit sunt ratele bancare, pentru acoperirea creditului accesat în vederea achiziţionării locuinţei tocmai în perioada de vârf a tranzacţiilor imobiliare. Odată cu devalorizarea leului faţă de euro, dolar sau frac elveţian, ratele şi dobânzile bancare au înregistrat un salt uriaş, lăsând sute de mii de români în imposibilitatea achitării datoriilor faţă de bănci.
La capitolul economii, această familie ajunge la minus. Cresc, în schimb, costurile înscrise pe facturile de curent, apă, canalizare, gaz, creşte vertiginos preţul la alimente etc. Mulţi români au început de multă vreme să strângă laţul, nu pentru economisiri, ci pentru a supravieţui de la o lună la alta, ba chiar să scoată bani din bancă pentru plata ultimelor facturi. Le mai rămâne oamenilor să plece în alte ţări, lăsându-şi familiile de izbelişte, că în această frumoasă ţară, toate economiile se duc pe apa sâmbetei.
Mihaela Oprea