România – Polonia este, fără doar şi poate, meciul sfârşitului de an pentru fotbalul românesc. Este partida care poate să-i menţină pe „tricolori” cu şanse reale la calificare sau să-i ducă într-o zonă „fierbinte” a grupei. Belodedici, prezent miercuri seara la Cehu Silvaniei pentru un meci demonstrativ, a afirmat că suntem deja într-o zonă periculoasă, iar jocul cu polonezii a devenit unul crucial.
Avem tradiţia de partea noastră. România nu a fost învinsă de 27 de ani de Polonia, din aprilie 1989, când am cedat cu 1 – 2 la Varşovia, într-o partidă amicală. Ioan Ovidiu Sabău marca golul pentru „tricolorii” pregătiţi la acea vreme de Emerich Jenei. Erau nume unul şi unul în echipa naţională, aşa cum au fost încă o perioadă bună de timp.
„Generaţia de Aur”, cum o numesc specialiştii, a apărut în 1994. Au mai fost câţiva ani buni, după care a început declinul în fotbalul românesc. Am scos capul, din nou, în această vară, la Europeanul din Franţa, dar l-am reintrodus rapid în carapace, precum broasca ţestoasă care nu pare încă stăpână să facă primii paşi.
Am adus selecţioner străin, în speranţa că vom rederesa pe cât posibil corabia. Schimbarea în bine seface destul de greoi, pentru că problema nu o reprezintă doar selecţionerul, dar acesta este un alt subiect care ar trebui discutat.
Revenind la jocul din această seară, „tricolorii” par favoriţi la prima vedere, şi nu doar prin prisma faptului că evoluează pe teren propriu. Polonia a câştigat o singură dată în România. Se întâmpla în 1932, când naţionala a suferit una dintre cele mai usturătoare înfrângeri pe teren propriu, 0 – 5, o diferenţă care astăzi pare imposibil de realizat pe teren între cele două reprezentative.
Naţionala joacă în această seară o carte importantă, una care poate ţine aprinsă flacăra care a început din nou să ardă odată cu obţibnerea calificării la Campionatul European din acest an.
Suntem favoriţi în duelurile directe, dar istoria arată mai bine pentru polonezi. Ei au ştiut să materializeze mult mai bine decât noi perioadele bune, în timp ce noi, am rămas la „Generaţia de Aur” din ’94. Polonia are două bronzuri mondiale, dar şi un aur şi două arginturi olimpice. În joc, însă, nu e istoria, ci calificarea la Mondialul din Rusia, unul la care „tricolorii” au puterea să se califice doar dacă vor aborda în stil nemţesc meciurile rămase din campania de calificare.
Da, tradiția este de partea voastră, „din moși strămoși”. Valoarea nu!