Talcurile unui refuz

In mai multe randuri, Traian Basescu s-a plans ca noi, jurnalistii independenti de Cotroceni (cati am mai ramas), cautam talcuri care nu exista vorbelor sale sincere.

Inutil sa mai precizam ca suspiciunea fata de ceea ce se vede ramane principalul instrument de lucru al jurnalistului cu adevarat independent. Si printre ceea ce se vede se numara si vorbele publice ale politicianului.

Traian Basescu e un politician. Si nu unul dintre cei de gradinita. Avem astfel nu numai dreptul, dar si datoria de a cauta ce se ascunde dincolo de vorbele sale.

Un exemplu.

Domnia sa i-a declarat Gabrielei Firea, In interviul de pe Antena 3 c-a fost Impotriva desemnarii lui Rasvan Ungureanu drept Comisar din partea Romaniei, pentru ca nu se schimba un sef al diplomatiei la jumatate de mandat. Ii putem acorda presedintelui prezumtia de sinceritate? Evident, nu.

Fie si din urmatoarele motive:

a)Daca ne gandim la relatiile externe ale Romaniei, ministrul Apararii e la fel de important ca si cel de Externe. Si cu toate acestea, Theodor Atanasiu a fost schimbat de curand. Si nu dintr-un motiv tinand de interesul national cum e cel de a avea la Bruxelles o personalitate, ci dintr-o simpla hachita a lui Traian Basescu.

b)Politica externa a Romaniei a facut-o pana acum presedintele. Punand In cumpana importanta pe care a avut-o rezolvarea crizei iscate de esecul Varujan Vosganian, n-ar fi fost cine stie ce pierdere plecarea lui Rasvan Ungureanu la Bruxelles.

Ce motive reale au stat, atunci, la radacina respingerii de catre presedinte a optiunii pentru Rasvan Ungureanu?

Cel tinand de batalia dintre Palate:

a)Numirea unei personalitati precum ministrul de Externe ar fi micsorat In opinia publica impactul negativ al esecului Vosganian, pus de presedinte exclusiv pe seama lui Calin Popescu Tariceanu.

b)Postul ar fi devenit liber pentru ca PNL sa-si plaseze un om cu adevarat de-al sau si care sa-i ridice lui Traian Basescu mult mai mari probleme decat Rasvan Ungureanu.

Spre deosebire de toate celelalte domenii ale scenei politice interne, cel al Externelor a fost practic acoperit total de catre presedinte. Figura stearsa a lui Rasvan Ungureanu, ca si trecerea sa de partea Cotrocenilor, au facut sa nu putem vorbi de o politica externa a guvernului Tariceanu. O veritabila premiera In istoria postdecembrista, marcata de ministri de Externe proeminenti, impunand In spatiul public o politica externa a guvernului In principal si a presedintelui doar In secundar. Si daca Varujan Vosganian ar fi fost numit ministru de Externe, ceea ce se zvonea prin targ, atunci, mai mult ca sigur nu numai ca premierul s-ar fi salvat cat de cat, dar mai mult, s-ar fi creat premisele unei contraofensive PNL Impotriva lui Traian Basescu.

Se pare Insa ca presedintele a intuit miscarea si a luat masuri pentru a contracara manevra. Din acest punct de vedere, dezvaluirea privind trecutul de agent DIE al senatorului liberal s-ar Inscrie printre aceste masuri.

Astfel ca noi vom continua sa dibuim ceea ce e dincolo de ceea ce se vede si se aude In cazul presedintelui.

Leave a Comment