Dragă absolventule, dacă tocmai ai terminat studiile şi intenţionezi să te angajezi să ştii că nu-i tocmai uşor să faci asta! Ştii, trebuie să ţii cont de câteva reguli pe care nimeni, dar nimeni, nu o să ţi le spună niciodată. Să ştii că pe patroni nu-i interesează diplomele tale, şcoala pe care ai terminat-o, experienţa profesională sau bunul simţ. Tu trebuie să bagi bine la „bibilică”, scuze expresia, că, niciodată nu te va apăra nimeni. Dacă te gândeşti că acel Cod al Muncii e legea care-ţi ţine spatele, să ştii că te înşeli. În cazul în care prinzi un post de contabil, trebuie să ştii că evidenţa contabilă nu o faci aşa cum spune legea. O faci cum îţi spune cel care te plăteşte! Nu de alta, dar rişti să „zbori” pentru că în locul tău, vin zece. Forţă de muncă este căcălău şi în plus, ţi-am mai spus, etica profesională, aia pe care poate ai învăţat-o tu pe la şcolile prin care ai trecut, nu interesează pe nimeni în ziua astăzi. Dragă absolventule, chiar dacă o să ajungi să te angajezi pe un post de femeie de serviciu, va trebui să dai cu mătura acolo unde ţi se spune, nicidecum acolo unde-i murdar. Încă ceva, dacă şeful îşi va sugera să mături cu laveta, trebuie să faci asta. Aaaa, uitasem! Dacă ai terminat farmacia şi prinzi un post de farmacist, vinzi ce trebuie să vinzi, nu ceea ce îţi cere clientul. Ai mare grijă! Minţi frumos cu zâmbetul pe buze şi îi spui bolnavului, care oricum nu ştie, că pentru durere de cap poate să folosească nu doar algocalmin ci şi ampicilină. Marfa nu are voie să râmână pe stoc, pentru că medicamentele, în care patronul a investit bani, expiră.
Dragă tinere absolvent, dacă cumva, prin absurd, vei ajunge să prinzi un job la stat, asta în cel mai fericit caz, să ştii că-i posibil să munceşti pentru şefu’ tău. Să îi uzi florile, să-i tunzi gazonul de la vila de lux, să-i faci cumpărăturile, să-i calci hainele… Nu, nu te mint, dar şi pe aici, pe la noi, prin Sălajul asta mic, au fost boşi în funcţii publice care şi-au ridicat vile cu angajaţii. A dat presa în vileag câteva cazuri. Dacă nu crezi, caută pe net. Încă ceva! Să nu uiţi niciodată, că locul de muncă îţi asigură pâinea cea de toate zilele. Dacă provii dintr-o familie modestă, să nu faci niciodată greşeala să te compari cu cei care muncesc să-şi asigure… cozonac. Tre’ să înţelegi, ce naiba, doar n-ai trecut prin şcoală ca Vodă prin lobodă. În fine, dacă nu o să-ţi convină postul pe care tocmai l-ai obţinut, poţi să pleci! Vin zece în locul tău.
Mi-a placut articolul , felicitari !
Este o reflectare obiectiva a realitatiii . Eu muncesc de 32 ani , in ultimii 22 la privat si subscriu intru totul celor expuse in articol . Asta e realitatea trrista in care suntem nevoiti sa traim .
As mai adauga un aspect : pe cartea de munca ti se trece minim pe economie , restul „la gri” . Ce vei face cand vei iesi la pensie , treaba ta … Nu-ti convine , poti sa pleci . Vin 10 in locul tau …
daca esti absolvent de liceu ,tanar dinamic optimist cum ar trebui sa fii ,ai face greseala vietii tale daca te ai apuca sa trimiti cv uri la tot felul patronasi smecheri si sa cauti de lucru,te apuci frate inveti bine o limba straina si ai emigrat imdediat din tara asta fara viitor,dincolo o sa ai toate sansele din lume sa te realizezi,atat ca este important sa stii limba tarii unde emigrezi,in rest povesti,nu ai nici o justificare sa ramai pe aici mai ales la varsta asta,(ma rog mai exista varianta ca asumi riscuri si devii „afacerist” si te ocupi cu tot felul de lucruri la gri sau la negru ),sa fim seriosi femei de peste 50 de ani pleaca afara la lucru ,daremita unul la 20 de ani
Din păcate, acest capitalism românesc, puturos şi corupt a adus învăţământul românesc în situaţia de a scoate detaşamente de şomeri, pe bandă rulantă.
Chiar şi dacă reuşeşti să te angajezi, primeşti un salariu de mizerie. Ăştia sunt patronii despre care curlingăii de capitalism făceau clăbuci la gură prin anii 90. Îi mai ţineţi minte pe căcăcioşii care zbierau privatizare totală, imediată şi neondiţionată ? Cică vor veni ei patronii care vor avea grijă de oameni, nu cum au avut comuniştii .Ei, acum se vede cine a avut grijă de oameni !
Dupa mesajul cu care incurajezi tinerii, crezi ca e mai bine sa ramana acasa ?, mai draga Augusta. Sa stii ca sunt destui tineri care stiu sa treaca prin momente de genul celor amintite in articol si chiar le face bine, calindu-i. Intodeauna cei bine pregatiti reusesc in viata. Articolul fiind inspirat din propria experienta, iti inteleg frustrarile.
Capitalistule, la modul in care ripostezi, e clar ca esti un patron de cacat!
N-ai inteles nimic, m-am saturat de spiritul tipic romanesc, plangacios si plin de frustrari.Resemnarea si blazarea pe care le transmite autoarea articolului sunt trasaturi balcanice pe care trebuie sa le abandonam. Daca vrei sa transmiti ceva o poti face si fara sa folosestiapelative… Nu sunt patron si nici nu am fost vreodata.
Augusta, ai probleme cu sefii si refulezi?
In acceptiunea ta -capitalistule – ce inseamna mai precis: a fi calit, bine pregatit, si reusita in viata?
deduc: a fi calit = acceptarea murdariei;
bine pregatit = invatarea smecheriilor;
reusita in viata = a te descurca.
vrei sa-ti spun un secret? din cauza celor ca tine, societatea romaneasca este atat de degradata!
Nu am fost si nu pot fi de acord cu mesajul pe care autoarea articolului il transmite, chiar daca realitatea pe care o releva o intalnim aproape peste tot in societatea romaneasca. Eu nu am afimat niciun moment ca agreez astfel de practici, iar mesajul meu este unul cat se poate de clar ( pt. cei care au capacitatea de a-l intelege), respectiv de a privi cu optimism la perspectivele pe care societatea le ofera tinerilor, deoarece daca ne vom lamenta continu si nu vom lupta sa le schimbam, acest fapt va duce inevitabil la o degradare. Tinerii trebuie stimulati sa aiba curajul curajul de a infrunta astfel de practici si de a se lupta pentru a le schimba.
Mesajul tau e pentru cei care vor sa inteleaga si sa „accepte” realitatea, josnica in care ne aflam foarte multi- aceea ca indiferent cat de capabil esti………daca nu ai un nume si pe cineva politic in spate nu vei face nimic, nu vei obine o slujba ca tu esti capabil, o va obine altul care e serviabil. Acest lucru este evident indiferent daca lucrezi la stat sau la patroni( unde trebuie sa faci pe prostul, sa nu fii mai destep ca altfel „zbori”, oricum meritele si le vor insusii sefii- chiar daca e meritul tau-ei nu vor recunoaste niciodata ca sunt persoane mai capabile si mai bine pregatite ca ei).
Capitalistule, in sfarsit recunosti si tu realitatea. Mesajul materialui este, cred, unul de avertizare pentru tineri nicidecum unul demoralizator, asa cum probabil il vezi tu. La un moment dat spuneai ca tinerilor le prinde o astfel de societate care ii caleste si vad ca brusc ti ai schimbat parerea.