Vara vine cu scumpiri, cam la tot ce este prioritar pe o lista casnica. Incet, incet au saltat preturile la alimente si au tras dupa ele si cateva scumpiri sanatoase la energia electrica si la gaz. Ca de fiecare data cand preturile sunt aruncate in aer, cei care dirijeaza intreaga afacere aleg momentul boom-ului undeva la mijlocul anului. Exista, pesemne, o teorie cum ca, daca sunt peste 30 de grade Celsius afara, oamenii mananca mai putin, consuma curent mai putin si gaz metan mai putin, dar au de unde plati mai mult.
Pesemne aceeasi teorie functioneaza in alte state, unde buzunarele nu falfaie a gol la atat de multe familii. Pentru ca in Romania, chiar si la ora actuala, economia este impestritata cu un segment substantial de populatie care se situeaza sub medie cu veniturile. Aceste familii sunt cele care sunt apasate cel mai mult de explozia preturilor, in ele lovesc in primul rand rand scumpirile la utilitatile, alimente si toate celelalte.
Poporul american se plange de pretul la benzina, majorat in ultimele saptamani atat de zdravan incat ii tine cu ochii pe afisajul pompelor de benzina. In Europa, costul carburantilor il depaseste cu mult pe cel platit de americani. Le-a fost bagat europenilor pe gat si, cu toate micile lor rascoale haiducesti-pescaresti provocate pe ici, pe colo, pana la urma trebuie platit. La fel vor fi platite si restul scumpirilor, din fiecare buzunar de familie. Problema preturilor nu e noua, iar cum a doua natura a omului e adaptabilitatea, cei ce manuiesc scumpirile mizeaza pe o reactie de maleabilitate dupa formula