M-am săturat să laud Sălajul, m-am săturat să vorbesc ce oameni buni sunt în minunatul nostru județ, fac asta de aproape 20 de ani și regret amarnic. De ce? Pentru că nemernicia și nesimțirea au început să lovească puternic și pe plaiurile sălăjene. S-a întrebat cineva de ce în minunatul nostru Sălaj nu mai avem librării? Da, în întreg județul nu mai avem nici măcar o singură librărie, iar aici mă refer la acele unități în care poți găsi sute de cărți, în care te porți pierde printre rafturi în căutarea unei cărți. Asta spune multe despre Sălaj și despre noi sălăjenii, credeți-mă! De cele mai multe ori, cultura înseamnă în Sălaj doar folclor, iar restul e praf și pulbere. Îmi place folclorul, îl ador, îl promovez la radio și ziar, dar parcă m-am săturat de atâta joc și danț. Vreau teatru, vreau librării, vreau concerte de muzică ușoară, cer prea mult? Îmi aduc aminte de începutul anilor 2000 când Zalăul era plin cu tineri, erau tineri peste tot, în parc, pe stradă, în centru. Timpul a trecut, acum nu îi mai văd eu, poate acești tineri s-au dus în altă parte. Am impresia că orașul e plin de pensionari, de oameni triști, grăbiți. Văd un oraș obsedat de mașini lucioase și de goana spre mall. Poate greșesc, să mă iertați, dar asta văd eu zilnic pe stradă. E ciudat, ghiozdanele copiilor sunt tot mai grele, dar incultura e tot mai mare printre adulți, căutăm disperați ulei, cumpărăm saci cu făină, stăm la cozi interminabile să umplem rezervoare, iar a doua zi ne dăm seama că am greșit. Băi, ce naiba e cu noi? Ne-am tâmpit sau sunt eu nebun? Nu mai scriu, cine naiba mai citește? Toți vor știri din două rânduri, mult rahat și fotografii stropite cu sânge.
Adrian Lungu
[…] M-am săturat să laud Sălajul, m-am săturat să vorbesc ce oameni buni sunt în minunatul nostru județ, fac asta de aproape 20 de ani și regret amarnic. De ce? Pentru că nemernicia și nesimțirea au început să lovească puternic și pe plaiurile sălăjene. S-a întrebat cineva de ce în minunatul nostru Sălaj nu mai avem librării? Da, în întreg județul nu mai avem nici măcar o singură librărie, iar aici mă refer la acele unități în care poți găsi sute de cărți, în care te porți pierde printre rafturi în… » Mai multe detalii […]
Treceți online, sîntem în 2022! Poate n-ați aflat, dar există n magazine unde puteți cumpăra cărți on paper sau e-books. Să nu mă luați cu vîrsta, mă apropii de 70.
Tinere I.C. conceptul de librarie propus aici de Adi e putin mai pretentios decat „cladirea unde se vinde ceva”. E despre actul cultural in sine nu doar „pe verticala” aka citit ci mai ales despre socializare, lipsa de fond si implicit suprasaturatia de forma a judetului (dant, joc, „folclor”…) samd. Sunteti o persoana citita si atenta luandu-ma dupa semnatura dumneavoastra pe MS, sigur nu v-au scapat aceste „detalii” deci ma incumet sa va calific comentariul nu un atac, o mica rautate ci mai degraba o inutila si benigna aparare (poate chiar reflexiva) impotriva anilor ce v-au trecut prin (cum altfel) fata 🙂
Multa sanatate !
@ cc
Inutile sînt atît textul articolului, cît și persiflarea dv, pretins inteligentă!
Eu deplâng lisa de librării, chiar dacă citesc în mare proporție ebooks, tot cred că sunt necesare cărți fizice. Însă nu văd de ce trebuie în chestiunea asta blamată guvernarea sau mai știu eu cine? Doar trebuie un întreprinzător să pună de un anticariat/librărie, și gata. Investiția nici n-ar fi așa mare. dacă nu poate face bani, atunci asta e problema.