Ceea ce parea ca fiind imposibil cu putin timp in urma, iata ca poate deveni realizabil. Prin cateva miscari strategice, PDL se ridica de la podea, exact cand arbitrul se pregatea sa incheie numaratoarea. Cei mai multi analisti politici sustin ca, in conditiile in care portocaliii reusesc sa isi impuna votul uninominal pur la legislative, la pachet cu comasarea alegerilor, rezultatele uslasilor vor fi apropiate de termenul de dezastru.
Nu a fost deloc intamplator ca, la doar o zi dupa aflarea rezultatelor alegerilor de la Neamt si Maramures, PDL sa dicute in Coalitie despre comasarea alegerilor locale cu cele generale. Exemplul dat de Pinalti in Neamt, care desi era acasa a jucat in deplasare, pe terenul USL, le-a aratat pedelistilor reteta succesului, mai precis cum se poate reveni spectaculos in optiunile de vot ale electoratului. Asa cum a declarat imediat dupa alegeri, Gheorghe Stefan a preferat sa rupa orice legatura cu centrul, refuzand sa se afiseze alaturi de liderii partidului. Apoi, Gheorghe Stefan a schimbat culoarea electorala a PDL din portocaliu in verde (in Moldova nu se pune problema unei anume sensibilitati a electoratului la aceasta culoare), anuntand totodata ca votul politic trebuie sa dispara, in favoarea celui uninominal pur. Astfel, inainte de toate, aproape toata antipatia acumulata de electorat – prin masurile de austeritate – s-a concentrat asupra Bucurestiului. In locul lui Basescu, Boc sau Udrea, in Neamt, si nu numai, au colindat doar pedelistii de rand, care au carat din greu desagii cu alimente.
Fara doar si poate, scopul negarii oricarei legaturi cu centrul a fost legat de evitarea votului politic si de eliminarea mesajelor generaliste specifice campaniilor electorale. Daca votul politic vine ca urmare a unui curent de opinie cat de cat structurat in jurul unor atitudini si idei, al unor teme generaliste, cel uninominal se confunda foarte usor cu angajamentul local. Ca urmare, votul uninominal pur atinge mult mai repede si, totodata, mai in profunzime coarda sensibila (daca ea nu a murit intre timp) a prezumtivului alegator.
Pe de alta parte, votul care ar putea avantaja USL, la aceasta ora, ar fi cel pe liste. Este ceea ce a sesizat si Ion Iliescu, care solicita revenirea la acest tip de vot. Din pacate insa, atat pentru el, cat si pentru ce-i pe care ii are alaturi, se pare ca lucrurile evolueaza intr-o directie contrara. Dirijata de la Cotroceni, Coalitia aflata la putere inclina pentru un vot uninominal pur. Ei bine, daca PDL reuseste impunerea acestui tip de vot la viitoarele legislative, asa cum a facut la primarii, sunt sanse mari ca portocaliii sa ramana in carti si de la anul. Sa nu uitam, de asemenea, ca in teritoriu partidul de guvernamant are un avantaj net, in conditiile in care se afla la putere. Coroborate, toate acestea asigura PDL un avantaj pe care, cu putin timp in urma, aprope ca nici nu-l visa. Acum, e randul USL sa fie prins cu pantalonii in vine.