Razboiul romanului cu banca

Am trait sa o vedem si pe asta. Dupa ce ani de-a randul s-au indatorat orbeste in banci, ahtiati sa cumpere tot ce le trebuie si ce nu le trebuie, romanii s-au trezit nu doar ca nu mai au de unde sa-si plateasca ratele, dar si ca sumele ce le au de rambursat cresc de la o zi la alta.

Cativa clienti mai cu mot si mai cu tupeu au sarit cat colo si au declansat un veritabil razboi institutiilor bancare. Peste 100 de imprumutati la mai multe banci ce activeaza pe piata autohtona au facut front comun pentru a coace o strategie de atac impotriva institutiilor care, sustin ei, ii jecmanesc prin majorarea nejustificata si ilegala a dobanzilor la credite si prin aplicarea a tot felul de comisioane abuzive. Oamenii cer sa li se faca dreptate.

Au debutat ceva mai timid, pe internet, unde au format, mai intai, un grup de discutii. Cand si-au dat seama ca gluma se ingroasa si ca numarul nemultumitilor este mult mai mare decat ar fi crezut, au trecut la artileria grea. Asa ca, zilele trecute, mai multi romanasi nemultumiti de serviciile bancilor au dat mana cu mana si s-au intalnit la Bucuresti nu doar cu reprezentanti ai bancilor, ci si cu avocati.

Nu au uitat nici de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, asa ca, in doar o saptamana, 133 de oameni au depus reclamatii la structurile teritoriale ale institutiei. Printre cele mai reclamate probleme se numara comisionul de risc, refuzul bancilor de a restitui sumele incasate, dobanda majorata ilegal, precum si existenta unor comisioane despre care nu au fost informati initial. Ca oamenii n-au vorbit prostii a dovedit-o si rezultatul controalelor pe care inspectorii ANPC le-au facut: amenzi de 160.000 de lei intr-o saptamana, pentru cinci banci din sapte judete.

Oficialii Uniunii Mediatorilor Bancari admit ca unele dintre comisioanele ce le-au fost bagate pe gat clientilor sunt ilegale, insa sustin ca nici cei care s-au imprumutat nu sunt tocmai usa de biserica. In sensul ca acum urla cat ii tin capacele ca platesc rate umflate, dar daca ii intrebi de au citit cu atentie prevederile contractului cu banca inainte de a-si pune pe el semnatura, incep sa dea din colt in colt.

Totusi, modificarea legislatiei vine ca o mana cereasca pentru milioanele de romani prizonieri ai bancilor. Acestia nu vor mai fi taxati la sange in caz de rambursare anticipata si nici nu vor mai fi nevoiti sa suporte pe spinarile proprii costurile si pierderile pe care institutiile bancare le au din cauza imprumuturilor nu prea inspirate din anii precendenti.

Leave a Comment