Rămâne sau nu PDL la guvernare?

Paradoxal, PDL are şanse (nu doar teoretice) ca, la anul, să câştige atât alegerile locale, cât şi pe cele parlamentare. Punerea în scenă a acestui act nu pare o realitate improbabilă, chiar dacă, astăzi, în sondajele de opinie, pedeliştii se chinuie să atingă 17 la sută din încrederea populaţiei.

Probabil, mulţi dintre noi se întreabă (oarecum, pe bună dreptate) dacă PDL mai merită sau nu să guverneze, ori dacă partidul condus din semiobscuritate de Băsescu ar trebui reales pentru binefacerile pe care le-a adus ţării. Bineînţeles că nu vom ajunge, acum, la o concluzie în acest sens. Ceea ce ne interesează pe noi este dacă există o serie de factori care ar putea duce la situaţia în care PDL se va păstra la putere şi după 2012. Iar aceşti factori există cu adevărat…

Pornind de la realitatea potrivit căreia, în momentul de faţă, toate calculele sunt îndreptate împotriva pedeliştilor, este destul de greu să îngurgitezi ideea cum că, la anul, democrat-liberalii vor rămâne pe aceleaşi scaune. Mă rog, pe aproape aceleaşi scaune. Cel puţin până în prezent, sub pretextul deciziilor luate în plină perioadă de austeritate, tot ceea ce a lăsat în urmă Guvernul lui Boc a fost pârjolirea României. De câţiva ani, în România, se spânzură, se taie în carne vie, se restructurează ori se desfiinţează, ceea ce a dus la un exod al românilor. Ori, mai grav, situaţia a mai dezvoltat un fenomen, şi anume cel al infracţionalităţii. Astfel, oricât te-ai strădui, orice fel de calcule ai face, nimic din ce s-a întâmplat în România ultimilor trei ani nu dă cu plus. Cu toate acestea, motivul pentru care PDL are şanse mari să câştige alegerile din 2012 ar putea să fie legat de faptul că acest partid a reformat şi a sacrificat poporul prin măsuri de austeritate pentru a pune astfel bazele noii dezvoltări. Însă, cine mai poate gândi atât de departe cu stomacul gol?

Apoi, este absolut normal să luăm în calcul numele partidului aflat la guvernare în momentul organizării alegerilor. Da, fără nicio tentă ascunsă, aici vorbim despre o posibilă fraudare a alegerilor. Şi nu luăm în considerare acuzaţiile care apar din tabăra USL, ori că cineva din partid ştie să numere voturile înmulţindu-le cu şapte. Fondurile alocate preferenţial primarilor PDL şi UDMR este deja o formă de fraudare a viitoarelor alegeri. Nici nu mai contează că PSD şi PNL ar fi făcut exact aceleaşi lucruri, acolo unde au primari şi preşedinţi de consilii judeţene. Problema constă în faptul că, deja, aceste gesturi fac parte din politica naţională. Înaintea tuturor alegerilor, indiferent de felul lor, cine împărţea feliile de pâine avea grijă ca miezul să ajungă acolo unde trebuie. Coaja şi firimiturile erau, apoi, împărţite celor ce fac parte din categoria insignifiant.

Nu în ultimul rând, cred că PDL are şanse să câştige alegerile, bazându-mă pe mintea scurtă a românilor. Se ştie că, odată ce a primit ceea ce şi-a dorit, şi anume pâinea şi circul, românul uită tot răul ce i s-a întâmplat. Deja Guvernul lui Boc a anunţat pentru 2012 creşteri salariale şi circa 0,1 la sută miere şi lapte pe râurile din România. Este evident că, la anul, în disperare de cauză, PDL va scoate la suprafaţă tot arsenalul de care dispune. Altfel, partidul va fi aruncat, fără doar şi poate, în negura istoriei. Şi, din anumite puncte de vedere, cred că locul lui este acolo.

Leave a Comment