Puii risipitori

In agricultura, campania de primavara ar trebui sa fie la turatie maxima. Si in apropierea satelor, in zona de campie, chiar pare ca este. Mai ales sambata si duminica. Dupa Paste va incepe numaratoarea inversa pentru incadrarea in perioada optima (insamantari) a celor mai mari suprafete ce se cultiva anual: porumb si floarea soarelui. Legumicultorii, desi anul trecut nu au avut un an foarte bun, au pregatite solele pentru plantatul rasadurilor. In solariile care din fericire se extind tot mai mult (chiar in zone fara traditie legumicola) lipsa unei oferte a fortei de munca la nivelul necesarului ptr perioada se face simtita. Asta in timp ce mii de oameni se plang ca nu au de lucru. Forfota cea mai mare este pe micile parcele care nu reprezinta decat… jumatate din agricultura Romaniei.

Companiile foarte mari, beneficiarele (cu prioritate) tuturor facilitatilor si a clementei sistemului, consolidate economic, sunt singurele pentru care viata din agricultura pare normala.

Totusi lipsa banilor este evidenta. Bancile nu si-au modificat atitudinea fata de agricultura. Au insa o oarecare deschidere fata de programele europene si asta cu siguranta numai datorita sistemului agregat de garantii. In caz de esec au de unde sa recupereze banii. Oare bancherii nu se gandesc ca trebuie finantata si productia agricola? De unde cred ei ca vor fi suportate costurile oricaror investitii daca nu din productie? Oare nu cumva cei care dirijeaza si directioneaza criza financiara ne vor face sa ramanem cu niste investitii (neplatite) pentru care nu vom avea capital de lucru. Am fi ca o armata bine dotata, care a ramas fara munitie. Am mai vazut in istorie exemple, asa ca nimic nu ar fi de mirare. Agricultura este ajutata sa acceseze programele europene (care in cea mai mare parte inseamna importuri!!!) transformandu-se intr-o buna piata pentru tehnica ocidentala, dupa care este blocata din lipsa capitalului de lucru.

Daca la aceasta mai adaugam si distorsionarea totala a pietei (cereale, fructe, legume, etc), atunci perspectiva luminoasa pentru agricultura este asigurata! Si dupa cum spuneam intr-un material anterior, daca agricultura nu e si altceva nu mai avem, situatia poate fi foarte trista. Neavand insule pe care sa le vindem poate ne vor…infia si iata cum ne putem trezi cu parinti adoptivi interesati si de ….agricultura.// Proiectele legii Camerelor agricole s-au ratacit. Singurul care a reusit sa parcurga drumul (este adevarat mult mai scurt) si este-n faza finala de dezbatere la comisia de agricultura a Camerei Deputatilor, este o initiativa legislativa ce nu se deosebeste fundamental de celelalte proiecte (la fel de nefunctionale!). Si acest proiect ca si celelalte urmareste descentralizarea seviciilor publice ale agriculturii, insa atributiile (de toate pentru toti) si mai ales posibilitatea concentrarii puterii in mainile unor moguli locali si a unor recunoscuti la nivel national, este evidenta. Se si vorbeste de o impartire a judetelor pe caprarii, iar unii demnitari din minister nu sunt deloc straini de acest lucru.

Crearea unor institutii publice care-si propun ca principala activitate, activitatea comerciala concurenta propriilor membri, este tot ce ne mai lipseste (vorba lui Bula) din agricultura. In aceasta etapa, singura institutie care mai poate interveni pentru aducerea in parametri normali ai legii este Ministerul Agriculturii. In dezbaterile parlamentare pozitia guvernului, exprimata de ministrul agriculturii este singura sansa a legii. Acum va putea demonstra ministrul daca doreste ca aceste institutii (Camerele Agricole) sa fie niste adevarate institutii de tip occidental, sau se va lasa imbrobodit de anturajul impus politic, abandonand linia europena !!! /// Bine ca avem o clasa politica hotarata. Circoteca cu schimbarea lui Geoana si sirul de motiuni simple sau complicate din parlament, impinge prima institutie a tarii, de multe ori, spre derizoriu.

Nu stiu daca presiunile ptr. schimbarea lui Geoana (care vor continua cu sanse serioase de reusita) au vreo legatura cu boala (imaginara sau reala) a lui Basescu sau pur si simplu fac parte din strategia de acaparare a tuturor institutiilor statului, intr-o democratie originala sora cu… dictatura. Deja schimbarea lui Alexandru Sassu de la TVR este pe ultima suta de metri. Pe holurile parlamentului se vorbeste de o perspectiva interesanta la Curtea Constitutionala, iar mai nou este in obiectiv si Curtea de Conturi. In cazul in care N. Vacaroiu (caruia ii dorim sanatate!) lipseste mai mult de sase luni (dupa operatia suferita pe cord) postul se vacanteaza si majoritatea parlamentara se va impune si aici. Arestarea a trei primari (Craiova, Rm.Valcea si Baia Mare) a tras clopotele pentru anuntarea prigoanei ce s-a declansat impotriva mafiei.

Cercetarea unor deputati de catre ANI (nu din grupul independentilor!) si mai ales aprobarea de arestare a senatorului Voicu Catalin a deschis o noua etapa mult mai dura in lupta politica. Politica, pentru ca la noi politic este totul si fara politica nimic(rau) nu s-ar fi facut. Nu am elemente sa sustin vinovatia sau nevinovatia lui Voicu. Restaurantul acela select, unde s-au facut inregistrarile era pana nu demult un loc curat al baietilor de albastru. Nu mergeai acolo pentru un sprit sau un mic. Acolo mergeai numai daca aveai de dat sau de luat ceva, inclusiv…informatii. I-au trecut pragul multi si multe au mai auzit peretii si microfoanele. Acum s-a distrus cuibul si s-au imprastiat puii. Oare pe cati din puii risipitori vor reusi sa-i adune?

Leave a Comment