Pentru ca alegerile prezidentiale se apropie cu pasi destul de repezi, partidele se intrec mai abitir ca niciodata in programe si promisiuni electorale. Indiferent de pozitia pe care o are, fiecare incearca sa isi convinga propriul electorat ca partidul sau detine cele mai bune solutii la problemele Romaniei. Asistam, si de aceasta data, la o situatie ilara, penibila chiar. Politicianul stie foarte bine care sunt minusurile societatii romanesti, ba chiar intuieste si o parte dintre rezolvari, insa, odata ajuns la putere, tipic politicianului roman, se dovedeste incapabil sa-si respecte angajamentele. De exemplu, pesedistii vad destul de clar paiul din ochiul partenerilor de guvernare, insa nu vab barna din ochii lor. Recentul program anti-criza, cu vizibil mesaj electoral, lansat de PSD, propune o multime de masuri economice, unele chiar utile, ce ar trebui puse in practica de pedelisti.
Dar despre dezastrul din agricultura, saracia din sanatate si scandalul din invatamant vorbesc extrem de putin. Pesedistii incearca, totusi, sa sugereze ca o ducem rau doar din cauza PDL, partid ce detine functia de premier. In opinia social-democratilor, daca PSD ar reveni la conducerea Guvernului, romanii s-ar balaci in miere si lapte. De ce i-am mai crede?
Nici pedelistii nu-si respecta promisiunile. In primavara, premierul Emil Boc declara cumpatare maxima la nivel guvernamental, dar unii pedelisti din Executiv au aruncat in aer toate angajamentele Guvernului. Dupa sase luni de guvernare, Cabinetul Boc nu se poate lauda cu nicioo realizare. E adevarat ca perioada este destul de scurta, insa cand descoperi ca oamenii de baza ai PDL sunt corupti pana in maduva oaselor, te incearca un sentiment de profund dezgust, amestecat cu o crunta dezamagire. Pedelistii pot schimba in bine Romania? Imi vine sa rad…
Pentru a reveni la guvernare, liberalii promit acum orice, de parca nu ar fi condus Romania intre 2005-2008. Candidatul PNL la presedintia Romaniei, Crin Antonescu, promite reforme in toate domeniile posibile, precum si atragerea elitelor in actul de guvernare. Dar cine-l crede?
Fara doar si poate, ultimii 20 de ani au demonstrat pe spatele palmasilor romani ca exista o diferenta imensa intre vorbele si faptele politicienilor. Cu cat ni s-au promis mai multe, cu atat s-au facut mai putine. Realitatea dureroasa este ca actuala clasa politica s-a dovedit incapabila sa schimbe ceva in Romania. Cel mai probabil, marea noastra problema nu este legata de doctrine, viziuni sau programe electorale, ci de oamenii care ar trebui sa le aplice. Politicienii au devenit prizonierii propriilor lor interese si, mai grav, a clientelei de partid. Si-atunci, mai merita cineva votul nostru?