Nu doar Gheorghe Tadici, ci şi alţi antrenori au atras atenţia asupra „invaziei” jucătoarelor străine în Liga Naţională, una care nu face altceva decât să afecteze într-un mod cât se poate de vizibil echipa naţională. O naţională care a strălucit în urmă cu nouă ani, când urca pe treapta a doua a podiumului la Campionatul Mondial din Rusia cu Gheorghe Tadici pe margine. Tot cu Tadici pe bancă s-au mai obţinut două calificări la Jocurile Olimpice, în 2000 şi în 2008. Naţionala a mai ţinut steagul sus câţiva ani, perioadă în care a obţinut un bronz la Europene în 2010, un loc patru la Mondiale în 2007 şi un loc cinci la Europene în 2008. După 2010 a început să fie tot mai afectată de politica adoptată de anumite cluburi din Liga Naţională, sub privirile indiferente ale oficialilor din Federaţia Română de Handbal. Numărul handbalistelor românce care trebuiau să se obişnuiască cu banca de rezerve a început să fie tot mai mare, dându-le posibilitatea să joace în „7”-le de bază unor mercenare, venite să-şi atingă scopul atât pe plan profesional, dar mai ales financiar. Federaţia noastră a dat frâu liber transferurilor din străinătate, în timp ce, alte federaţii încercau să restrângă numărul stranierelor. Cum era de aşteptat, consecinţele au început să apară – locul opt la „Mondialul” din 2009, locul 13 la cel din 2011 şi locul 10 la cel de anul trecut. Şi poziţia ocupată la „Europeanul” din 2012 – locul 10 – ar fi trebuit să le dea de gândit conducătorilor forului de specialitate, dar indolenţa acestora a continuat să persiste.
România este la a zecea prezenţă la un Campionat European, un turneu final de la care iubitorii sportului pe semicerc aşteaptă un rezultat notabil. Federaţia Română de Handbal a stabilit o clasare între primele opt, dar Tadici, chiar şi fetele doresc mai mult. Este normal, pentru că vorbim de cea mai medaliată echipă de după Revoluţie. Vechea-nouă echipă a României a început prost Europeanul din acest an, dar a arătat şi partea plină a paharului în partida de marţi seara. Probabil o va face în continuare, pentru că neobositul Tadici ştie să le transmită fetelor încredere şi spirit de luptă, la fel cum a făcut luni, în pauza dintre primele două jocuri.
Alexandru Dedu este şi el prezent la turneul final, aşa cum a fost şi Cristian Gaţu la multe alte ediţii, dar, aşa cum al doilea nu a vrut să vadă, nici primul nu doreşte să conştientizeze efectul negativ transmis echipei naţionale prin numărul mare de jucătoare străine aduse în campionatul intern. Privim, cu toţii, din tribune, din faţa micilor sau marilor ecrane, dar nu vrem să conştientizăm că rezervelor din România le este foarte greu să facă faţă titularelor de la alte reprezentative, foste sau actuale colege la echipele de club din România.