Privilegiul de a lucra la firma statului

Bugetarii s-au vaietat in stanga si-n dreapta ca taierea celor 25 de procente din salariile lor amarate ii va aduce la sapa de lemn. Presa a vuit pe marginea subiectului, expunand cazurile unor functionari publici pe ale caror fluturase apareau niste sume rusinoase, ce, la unii, nu depaseau 200 de lei. Bani de buzunar, pana la urma.

Nu toata armata lucratorilor de la stat s-a fript cu decizia Guvernului, pentru ca deciziile au fost luate astfel incat cei remunerati cu adevarat obscen sa scape si de aceasta data, in timp ce muritorii din institutiile publice sa indure batjocura. Iar lista cu romanii fericiti, angajati in companiile de stat care se finanteaza din venituri proprii, este lunga. La Romatsa, de exemplu, leafa medie trece de 13.700 de lei. La Nuclearelectrica, 7.420 de lei, Hidroelectrica, 5.020 de lei, Tarom, 5.070 de lei, Romgaz 4.044 de lei, Romavia, 3.717 lei, CN Huilei, 3.004 lei. Salariatii societatilor mentionate nu sunt, insa, singurii romani care nu au resimtit nici efectele crizei, nici masurile de austeritate adoptate de catre guvernanti. Laptele si mierea curg in continuare si pentru cei care lucreaza la Imprimeria Nationala, Loteria Romana, Registrul Auto Roman, Administratia Porturilor Maritime Constanta, Societatea de Administrare a Activelor Feroviare, SNLO etc.

Ceva mai ghinionisti s-au dovedit angajatii Bancii Nationale a Romaniei, cei din Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, care s-au trezit cu un minus de 25 la suta la ultima plata. Toata treaba s-a dovedit a fi numai un dus rece pentru bietii oameni, nu de alta, dar in scrisoarea de intentie la acordul cu FMI, Guvernul s-a angajat ca va reveni asupra deciziei de diminuare a acestor lefuri.

Singura masura care a atins cat de cat firmele statului a fost revizuirea bugetelor acestora, prin reducerea cheltuielilor cu bunurile si serviciile. Fondul de salarii a ramas, insa, intact, si, implicit, si lefurile cu care se duc, luna de luna, acasa lucratorii. Nu este pentru prima data cand angajatii companiilor de stat beneficiaza de un tratament preferential. In sectorul economic al statului, efectele crizei nu s-au prea vazut: concedierile au fost putine, salariile nu au scazut, ba chiar au fost majorate in unele cazuri. Stimulentele si primele au curs garla, in ciuda cheltuielilor nu intotdeauna productive si in ciuda rezultatelor financiare pe minus.

Iar acum, cand cutitul a ajuns la os, Guvernul continua sa-i tina in palme, cerand sacrificii si solidaritate populatiei.

Leave a Comment