În politica românească, la fel ca în organizațiile mafiote, legile se fac pentru propriul profit sau cel de grup, în detrimentul interesului general. Nimeni nu ține cont de numărul victimelor pe care le-ar lăsa în urmă o măsură sau alta.
În cazul de față avem două tabere. Prima este cea a PSD şi UDMR, care îşi doresc alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, ca până acum. Iar cea de-a doua, sttânge sun umbrela ei mai multe formațiuni politice, cum ar fi PNL, USR, PLUS, PMP şi ALDE, care cer două manşe pentru stabilirea întâiului gospodar al localităţilor din România.
De ce este importantă poziția pe care se situează partidele poltice din România vizavi de acest proiect? Veți vedea mai departe.
Până la urmă, explicaţia opţiunilor politice este relativ simplă. În foarte multe unități administrativ-teritoriale din țară în care deţin funcţia de primar, PSD şi UDMR au, în același timp, putere politică, adică dețin o majoritate electorală relativă de 40-45%. Evident, cu o astfel de majoritate, celor două partide le este foarte ușor să se impună în primul tur al localelor, dar neîndestulătoare pentru a câştiga în urma a două manşe. Instoria postdecembristă ne arată că alegătorii antiPSD, indifent de simpatiile lor, se unesc în turul al doilea pentru a da lovitura de graţie partidului penalilor. Aceeași strategie se aplică şi în cazul UDMR, unde electoratul românesc, de obicei, îşi unește forțele împotriva alesului de etnie maghiară. Astfel că, în cazul alegerilor primarilor din două tururi, şi formaţiunile româneşti mai mici, precum PMP, USR, PLUS şi ALDE au şanse mai mari să câştige la rândul lor câteva funcţii de primar. Cât priveşte PNL, care deţine totuşi conducerea mai multor localităţi, așa cum ne-a obișnuit în ultima perioadă, calculul partidului lui Orban este cam… străveziu. Peneliștii au convingerea că vor ieşi victorioşi atât în municipiile pe care astăzi le controlează, cât şi în alte localităţi, astăzi pesediste, dar unde opoziţia va sprijini apoi, în turul al doilea, un candidat PNL. Zic eu că este cam exagerat optimismul în tabăra liberală, însă aceasta este o altă poveste.
Până la urmă, chestiunea interesantă este dată de faptul că taberele la care facem referire mai sus nu prea respectă înţelegerile politice din acest mandat. Astfel, înafară de PSD şi UDMR, ALDE pare să fi muncit asiduu în favoarea penalilor în ultimii doi ani. A făcut-o odată cu îmbrăţişarea unei alte filosofii electorale în ceea ce priveşte alegerea primarilor. De unde tragem concluzia că partidul lui Călin Popescu Tăriceanu se gândeşte la viitorul său, nu însă fără să afecteze planurile de viitor ale PSD. Totuși, merită să calci în picioare o atât de frumoasă și rodnică relație penală pentru câteva funcţii de primar? Depinde. În cazul în care ALDE are scorul dat de unele recente sondaje de opinie (10-12%), ceea ce nu prea cred, iar PSD a căzut aproape de 20%, atunci Tăriceanu este obligat să forţeze nota şi să ceară alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Doar astfel, ALDE va putea să își consolideze prezenţa în teritoriu şi va avea şanse la un rezultat cât de cât bun în 2020.
Până la urmă, cel mai probabil, situaţia va escalada imediat după europarlamentare, când puterea şi opoziţia vor vedea exact cum stau în ceea ce priveşte susţinerea electoratului. Cu un PSD aflat în continuă prăbuşire, aflat într-o alianţă cu un ALDE în creștere, față în față cu o opoziţie (PNL, USR – PLUS, PMP) cu un scor trecut de 35% îi va provoaca tovarășului Liviu Dragnea frisoane în zona în care ar fi trebuit să aibă șira spinării. Abia după europarlamentare vom auzi cum sună viitorul țării ăsteia. Mai ales că, în acest an, vin și prezidenţialele!
In tarile civilizate, primarii sunt alesi in doua tururi de scrutin, pentru ca asa este democratic – un primar trebuie sa obtina peste 50% din voturile alegatorilor. La noi, in Republica Bananiera Romania, politicienii isi bat joc de electorat si dau legi care nu au nimic de-a face cu democratia ci cu interesele de partid si de grup.