Povestea B-urilor

Cuvinte cheie: Băsescu, Boc, Berceanu, Boagiu, Bechtel, Braşov, Borş, Autostrada Transilvania

Ştirea, difuzată copios în mass-media naţională, zice cam aşa: democrat – liberalul Radu Berceanu, fost ministru al Transporturilor, a declarat, la Craiova, în cadrul unei dezbateri a Comitetului Naţional pentru Dezvoltare, că lucrările de construcţie la autostrada Transilvania nu reprezintă o prioritate pentru România, pentru că acest proiect „a fost şi este o prostie”.

De fapt, dl. Berceanu repetă ceea ce spunea, şi în 2006, preşedintele Băsescu, şi anume că… autostrada Transilvania nu reprezintă o prioritate şi că, dacă ar fi fost după dl. Băsescu, acest proiect nici nu ar fi existat, mai important fiind „Coridorul IV paneuropean”. Din această perspectivă, cei doi B se înţeleg de minune: din 2004 fac tot posibilul ca acest proiect, al Autostrăzii Transilvania, să nu se finalizeze. Ce-i drept, dl. Emil Boc şi-a dat seama că poate fi o jucărie electorală, aşa că vreo 50 şi ceva de km s-au finalizat, unde, altundeva, decât la Cluj, la mijlocul traseului. Să fie oricum primiţi! Şi, totuşi, să fie Autostrada Transilvania „o prostie”? Să fie „o prostie” să circuli în condiţii civilizate de la Braşov la Borş? Fireşte că nu. Asta o ştiu şi cei doi B, de mânuţă cu Anca Boagiu, actualul ministru al Transporturilor, care, nu cu mult în urmă, a anunţat că, până în luna iunie, Autostrada Transilvania va intra în conservare, fără a mai fi alocaţi bani. Dacă vor fi (la rectificare?), probabil se vor continua lucrările. Boc zice că se vor continua lucrările, alţi doi B zic că povestea-i o prostie. Mă rog. Ce-i mână în lupta cu „balaurul” Bechtel pe cei patru B (sau pe unii dintre ei)? Să fie „presiunea” europeană mai forţoasă decât cea americană? Să fie vorba de comisioane la nivel înalt? Vom trăi şi poate nu vom afla niciodată „secretele” contractelor cu Bechtel.

Aproape cert este că anul 2012 este unul electoral. Aşa că nu cred că nu se vor inaugura măcar câţiva alţi kilometri din Autostrada Transilvania. Poate şi pentru a contrazice ciudăţenia: şi la alegerile din 2004, şi din 2008, şi din 2009 transilvănenii au votat masiv (decisiv) cu cei care nu susţineau – în speţă PD-L şi Băsescu – cel mai mare proiect investiţional din Ardeal. Să se fi schimbat între timp lucrurile? Să fie Băse B minus şi Boc B plus în povestea B-urilor?…

Leave a Comment