Nu mai reprezintă nicio supriză faptul că în prag electoral, cei de la putere ne servesc modificări legislative menite să dea pe spate cetăţeanul cu drept de vot. Aşa se face că o măsură ce vine ca mană cerească pentru beneficiari, nu face altceva decât să îi discrimineze pe alţii. Este şi cazul intens discutatei legi pentru mare, prin care se elimină plafonul de 3.400 de lei pentru indemnizaţia de creştere a copilului şi care permite mamelor să încaseze 85 la sută din veniturile salariale, indiferent de valoarea acestora. Şi nu, nu este nici de dragul celor mici, nici din preocupare pentru mame! Tot acest exces de zel se traduce în voturile ce vor fi numărate în 5 iunie!
Însă, hop şi dilema! De ce sunt mai cu moţ femeile care devin mame în an electoral? De ce ar fi votul lor mai preţios decât al celor care pus umărul la creşterea natalităţii în alţi ani? Unde este echitatea?
Toate mamele care au primit o indemnizaţie de la stat, indiferent de anul în care au adus prunci pe lume, au muncit şi, implicit, au cotizat. Şi-atunci, de ce să nu se bucure şi ele, şi pruncii lor, de drepturi egale? Cum îi poate explica preşedintele Klaus Iohannis, care a promulgat legea amintită, unei femei care a născut acum doi ani, de exemplu, că este egală cu cea care avea anul acesta un copil? Dacă era încadrată cu minimul pe economie, cea dintâi nu a putut primi o indemnizaţie mai mare de 600 de lei. Celei de-a doua i se va face calculul în baza lefei din ultimele 12 luni. Pentru că a revenit în câmpul muncii înainte ca pruncul să împlinească doi ani, cea dintâi a primit 500 de lei. Cea de-a doua va încasa 85 la sută din salariul minim brut, care va creşte la 1.250 lei din 1 mai.
Cheltuielile necesare pentru implementarea acestor modificări au fost estimate la 180 de milioane de lei pentru 12 luni. Nu va fi, însă, un „efort financiar”, pentru că la mijloc sunt copiii. De altfel, însuşi preşedintele a solicitat premierului Dacian Cioloş să nu trateze chestiunea într-un mod contabil, fiind vorba despre o lege proactivă, din zona politicilor demografice, foarte importantă pentru România. Ba mai mult, l-a încurajat să identifice soluţii prin care legea să fie aplicată cât mai repede.
Cum ar veni, norocul celor care nasc în an electoral! Celelalte… n-au decât să-şi roadă unghiile de invidie şi, data viitoare, să-şi programeze naşterea copilului în an electoral!