În ultima bucată de vreme, Sălajul a devenit puternic titrat în toată presa din România. Din nefericire, de această dată, nu pentru multele lucruri frumoase cu care ne putem mândri la nivel național. În schimb, micul județ a ajuns de „mândră minune” în ochii tuturor pentru felul și de cine suntem reprezentanți în Parlamentul României. Subiectul ce-l privește pe unul dintre senatorii județului a ajuns, cu siguranță, în atenția tuturor, având în vedere actuala tensiune electorală. Orice subiect de această manieră este urmărit cu un mai mare interes, iar orice opinie contra acestuia trebuie bine fundamentată, deoarece un astfel de CV cu atât de multe nereguli evidente, nu prea poate fi privit cu ochi buni. Dacă unii ar spune, așa cum e la modă mai nou, că totul „e scos din context”, ei bine, clar nu este. Senatorul în cauză și-a modificat ulterior documentul cu toate experiențele lui anterioare, iar multe lucruri sunt clare și așa. În timp ce unii studiază cu anii pentru a fi admiși la fel de fel de universități, se pare că alții au studii în platforme de întâlniri. Dacă e până acolo, mulți tineri pun dragostea pe locul secund doar pentru a învăța, iar conturi în genul acesta de platforme nici nu mai intră în discuție. Cât despre anii de școală urmați, acest aspect a fost deja lămurit, iar dosarele penale ce-i formează palmaresul politicianului sălăjean sunt reale și de necontestat.
Un aspect ce reiese din această întâmplare este că a face politică e mai ușor decât în multe alte domenii. Dacă pentru medicină, mulți tineri se pregătesc cu ani în urmă doar pentru examenul de admitere, se pare că a apărea pe buletinul de vot e mult mai ușor. O problemă cu care actuala societate se confruntă o reprezintă locurile de muncă destinate tinerilor. Pentru multe joburi se cere expertiză, un CV bogat, portofolii și multe altele. Toate acestea presupun un efort considerabil pentru care tânăra generație își dedică ani de implicare pentru a reuși. Însă la noi în țară orice este posibil, iar a face politică nu necesită cerințe academice, sau școlare în general mult prea mari. Taxele de la facultate sunt mult mai greu de achitat decât crearea unui cont pe platformele de întâlniri. Și nu e nimic greșit în a le utiliza, ci situația devine neplăcută atunci când un demnitar, ales de popor, își expune așa ceva într-un document oficial.
Prin votul acordat în decembrie reies multe nereguli privind modul în care electoratul se informează. „Presa minte” e o justificare des întâlnită pentru cei mulți care aleg să nu-și asigure necesarul informațional de care ar avea nevoie. Astfel, lipsa documentării și acordarea unui vot fără a cunoaște pentru cine este acordat, ne induc în astfel de situații. Totul pornește de la partide și de la resursele umane pe care le au. Politica e un fundament ce ține și clădește o societate, cu populație, cu economie și tot ceea ce vedem în jurul nostru. La butoane, în gestionarea acestora, trebuie să existe oameni cu pregătire serioasă, maturitate și responsabilitate. Nimeni nu cere doctorate și tot soiul de lucrări științifice, dar lumea are nevoie de onestitate, seriozitate și minimă pricepere. Cu toții suntem într-un proces continuu de învățare și nu e nimic greșit în a greși. Una e să fii bine intenționat, și alta e să ascunzi realitatea de un întreg popor care își creează un set de așteptări din partea fiecărui ales.
Practic, în România, așa zisul „extremism” nu prea seamănă cu cel din Europa. În politica românească, extrema presupune o clasă politică consistentă, dar goală, lipsită de minima responsabilitate pe care ar trebui să o înfățișeze. Suveraniștii găsesc orice verigă slabă în a se poziționa împotriva valorilor europene, purtând credința în orice mic discurs. În realitate, se opun acestora doar prin gesturi de acest fel, căci în lumea civilizată, șansele de a avea așa reprezentanți în funcții de stat sunt mici. Discursurile sunt axate pe o idee, realitatea e cu totul alta. Minciuna e păcatul cel mare în politică. La biserică ne învață să nu mințim…
„Suveranism” = Rusia
In politica ,toți mint.