Imi vin in minte momente absolut penibile, care au avut loc in perioada 2000-2004, sub conducerea Guvernului Nastase. Totodata, ma cutremur la gandul ca presiunea exercitata in acele vremuri asupra societatii civile ar putea fi un fenomen readus in actualitate, in anul de gratie 2012. Trecand in revista ultimele evenimente ce l-au avut in prim plan, nu-i asa ca elevul Victor Ponta a avut un profesor extraordinar in persoana lui Adrian Nastase?
Ca multi altii, balcanicul din mine si-a dorit o schimbare. Si-a dorit alte orizonturi, mai putin obstructionate de portocaliul basescian, de care ma saturasem pana peste cap in toti acesti ani de scandaluri interminabile. Cu alte cuvinte, imi doream liniste, chiar daca aceasta stare poate sa omoare munca unui jurnalist. Nu pot afirma insa ca am sperat intr-un miracol, reinventandu-l pe Victor Ponta sau asezandu-l pe acelasi palier pe care zac de atatia ani sperantele acestei natii. Am crezut insa in tineretea sa, dar si in cuvantul sau. Nu mi-a luat mult sa constat ca am fost la fel de naiv ca in momentul in care credeam ca tepele ridicate de Traian Basescu in fata Palatului Parlamentului vor face cunostinta cu dosurile celor care ne-au omorat pana si ultimul strop de demnitate. Nu credeam ca in 2012 as putea sa mai retraiesc sentimentele din 2000. Dar iata ca de ceea ce ti-e frica…
Vineri dimineata, Consiliul care trebuia sa dezbata posibilul plagiat al premierului Victor Ponta a fost desfiintat oficial. Ma rog, din cererea expresa a unora. Astfel, am asistat la simulacrul unei operatiuni de salvare, la fel de intensa ca in cazul lui Adrian Nastase. Doar ca, de data aceasta, in prim planul actiunii se afla premierul Victor Ponta. Tonul operatiunii l-a dat un ministru interimar al Educatiei, al carui nume, din respect fata de aceasta pagina alba, prefer sa nu-l amintesc. Acest ministru, constient sau nu de penibilul in care a intrat, a dat un ordin de schimbare a componentei Consiliului amintit. Mai precis, celor 20 de membri existenti trebuia sa li se mai adauge alti 25, care urmau sa fie desemnati de universitatile din tara. Si pentru ca actiunea sa para cat se poate de legala, ordinul pentru desfiintarea Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare a fost publicat vineri dimineata in Monitorul Oficial, devenit peste noapte unealta secreta a prim ministrului Ponta. La scurt timp insa de la publicarea sa in MO, ordinul a fost retras pentru aproximativ un sfert de ora.
Desi desfiintat, Consiliul a verificat totusi, vineri dimineata, acuzatiile de plagiat la adresa premierului Victor Ponta. Membrii s-au intalnit de urgenta, la ora 10, inainte de publicarea in Monitorul Oficial a ordinului ministrului interimar al Educatiei de a dizolva componenta Consiliului. Dupa numai cateva ore, membrii Consiliului, printre care se numara si presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, dau verdictul in cazul Ponta: este plagiat! Cum sedinta Consiliului a inceput inainte ca ordinul care vizeaza desfiintarea lui sa fie publicat in Monitorul Oficial, raportul este legal.
Pana la urma, daca a plagiat sau nu, este o problema ce ar trebui sa apese constiinta lui Ponta. Ce ma vexeaza insa este modul si usurinta cu care ucenicul lui Adrian Nastase si-a luat libertatea de a calca in picioare increderea cu care a fost creditat de romani. Si toate acestea intr-o perioada de timp extrem de scurta de la instalarea sa in fruntea Guvernului. Ceea ce ma duce la concluzia ca, in timpul lectiilor pe care i le-a acordat in privat, Nastase a dat din el tot ceea ce avea mai bun. Iar cum somnul natiunii naste monstri, sunt convins ca, indiferent de deznodamantul acestui episod din viata sa, Victor Ponta va ramane in fruntea Guvernului. Chiar daca a promis ca va demisiona in conditiile in care se va stabili ca a plagiat. Fara doar si poate, premierul a uitat de onoare. Este un deziderat mult prea departe de el si de gurile pe care trebuie sa le hraneasca.