A fost și Untold 2019, un eveniment în opinia celor mai mulți foarte reușit, exemplar organizat și care a lăsat în urma lui nu doar un profit uriaș pentru municipiul-gazdă și organizatori, ci și o impresie foarte plăcută celor care i-au trecut pragul. Cu toate acestea, era inevitabil ca în spațiile și prin cotloanele mereu surprinzătoare ale internetului să nu apară și părerologii, sfătuitorii de taină, filosofii. Pseudo-psihiatri, preoți din categoria „ce hobby uri mai avem?”, mentori de duzină, toți cei care se cred sau se vor a fi „influenceri”, această specie de internaut care a căpătat deja forme monstruos de enervante. Oameni care neavând altceva de făcut, i-au luat la tocat pe cei care iubesc acest gen de muzică și care au trăit, poate, cele mai frumoase patru zile din această vară acolo, la Untold.
Dintre toate postările pe care le-am mai găsit și în care acest festival era tocat cu barda și asociat cu tot soiul de ritualuri sataniste și aberații paranoide, am ales una reprezentativă pe segment, postarea care a strâns, de altfel, și cele mai multe distribuiri pe Facebook. Dar și nenumărate hohote de râs copios.
“Untold. Scena este exact ca un altar păgân. Iată la ce demoni se inchină copiii noștri. Nu mă mir ca i-am întâlnit in fiecare dimineata intre orele 5 si 6 ,uzi ,epuizați și negri de supărare.(îmbrăcați in negru 90 la sută dintre ei) (Nu) mă mir totuși, de ce băutura energizantă numită Hell (Iad) ,(sponsor oficial – evident -al festivalului ), băutură consumată in masă de tineri, băutură a cărei reclamă promite energie și putere nu a dat roadele promise ? Ori sunt acești tinerii obosiți din naștere, ori de prea multă muncă, ori într-adevăr ceea ce consumă îi conduce spre iad.Eu cred că este a doua variantă, deoarece cu munca nu se spetesc, asta este evident, deoarece au părinți fraieri care muncesc din greu pt ei ( biletele la festival sunt jaf la drumu mare ) deci părinții muncesc din greu pentru ca odraslele lor să își satisfacă toate poftele si plăcerile hedoniste care le oferă din belșug societatea civilizată în care trăim. Un coctail Molotov numa bun: o inchinare la demoni + Hell = ? Dati voi răspunsul, vă rog. Cuvântul Bibliei spune: 2Timotei 4.3-4 (…) va veni vremea când oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă ci îi vor gâdila urechile să audă lucruri plăcute şi îşi vor da învăţători după poftele lor. Îşi vor întoarce urechea de la adevăr şi se vor îndrepta spre istorisiri închipuite.”Ce este acest festival cu muzică ce gâdilă plăcut (pt ei) urechi care are, evident, un mesaj satanist decât o înșelătorie la drumul mare, pentru tinerii noștri care nu au credință și care și-au întors urechea de la Adevăr, crezând în poveștile iscusit plăsmuite ale Untold ?!” spune o doamnă (chiar simpatică și cu trăsături blânde, așa cum reiese din poza de la profil) în postarea sa, postare care a strâns mii de aprecieri pozitive și negative, dar și râsete în hohote din partea celor care, firește, nu s-au simțit cu musca pe căciulă – exact acei ” peste 90 la sută” despre care se vorbea în postare, procent întregit însă de tineri normali, studenți, oameni care au joburi bune și muncesc, se întrețin singuri și firește, vor să se mai și distreze.
Evident, dacă în scena de la Untold tu vezi o scenografie satanistă, vezi roșu ca para focului, cazane cu smoală, în loc de albastru și verde, dar vezi și coarne în loc de tuburi de artificii, este problema ta. Personală ori medicală, nu știu. Dacă în piesele mixate genial de Armin Van Buuren sau in cele ale lui Robbie Williams, indiferent cât efort ai depune, tu nu scapi de dracu și pace,el îți intră în ureche, se cocoață pe scăriță și pe Trompa lui Eustachio și declanșează acolo atacul chimic, iar nu e vina nimănui. Îl poți vedea pe satan și în fata care coace plăcinte, și în șoferul de la autobuz, și în primar și în cioara de pe gard, în orice sau oricine, dacă ai buba la cap. Dar asta nu înseamnă că așa și este. Unii români, dincolo de dorința de a ajunge celebri peste noapte punându-se cu fundul contra orice, poporul acesta, chiar dacă au trecut 30 de ani de la evenimentele prin care, zice-se, ne-am recăpătat libertatea, nu reușește să se debaraseze de paranoia. De judecata strâmbă, de băgatul nasului în ciorba altuia.În viața altuia. În urechile, patul, gura, plăcerile altuia. Nu sunteți străini nici voi, cei care nu frecventați astfel de festivaluri, doar avem și noi pe plaiuri meseșene, autorități gata să sară în bocanci și să ne explice nouă la scenă deschisă cum e cu „muzicile” astea, cu avorturile, cu relațiile de iubire, indiferent ce alegi, cu altele și altele, sper că vă amintiți, că doar avem atâtea exemple…
Nu-ți place? Stai deoparte! Te oripilează? Te ia cu crampe sau te săgeată în ceafă? Treci pe lângă! Nu te simți amenințat, nu-ți bate nimeni cu furca în ușă, nu ți se bagă vodcă sau țigări pe gât, cu de-a sila, și nici băutura energizantă Hell? Vezi-ți de drum! A judeca la calup, en-gros, a spune că cei care s-au distrat zile și nopți la un festival sunt cu mici excepții, niște ratați, drogați bețivi și puturoși – 90 la sută dintre ei, niște paria care stau pe banii părinților, că au plecat „negri de supărare” (ha ha ha) și că erau îmbrăcați în negru (ok, și?) și a condamna în general iubitorii unui anumit gen de muzică folosind niște conotații absolut halucinante, din care dracu’ nu lipsește, reprezintă de departe, un motiv serios să te duci să te cauți pe la medicul de familie sau să începi ușurel, light, cu un extraveral. Iar până nu te cauți și nu ți se spune că poate necesiți un tratament sau o consiliere, să eviți să te adresezi plenar făcând asocieri fantasmagorice, chiar bolnave.
Nu spune nimeni că la astfel de evenimente de anvergură nu se întâmplă și fărădelegi, porcării, mizerii. Neamuri proaste și specimene pastilate sunt și în instituții, și în trafic, și prin magazine, nu doar la Untold. Nu spune nimeni că printre zecile de mii de spectatori nu sunt și oameni care pierd vremea în timpul în care alții muncesc, care poate stau pe spatele cuiva sau oameni care consumă chestii ilegale ori beau peste măsură. Sigur că sunt, au fost și vor fi cât Pământul va fi! Mereu și nu doar la Untold. Dar, oare, aceasta este regula? Eu nu am fost la Untold în acest an, însă anul viitor sigur voi merge. Ascult cu plăcere și Irina Loghin, și Sava Negrean, Dinu Iancu Sălăjanu, o ascult și pe Angela Similea, pentru că am crescut lângă ea și cu muzica ei, dar ascult și Maria Callas, și Verdi ori Ceaikovski. Ascult și Armin Van Buuren, Metallica, Queen, Madonna, Barbra Streissand și Pink Floyd. Ascult aproape orice gen de muzică, dacă este bună și îmi dă o stare, în funcție de locul în care mă aflu și în funcție de dispozitie și nu simt nevoia să dau socoteală nimănui. Chiar dacă nu- mi place un anumit artist, chiar dacă nu-mi place heavy metal, de exemplu, nu pot să spun despre iubitorii de gen că sunt sataniști sau că fuzionează cu necuratul de fiecare dată când dau din cap pe o astfel de muzică. Prietenii mei, cei care au ajuns la Untold sunt oameni normali. Sunt medici, profesori, însoțitori de zbor. Am prieteni ITiști, operatori în televiziune, patroni de ginotecă, studenți la informatică, la filologie sau proaspăt absolvenți de matematici.
Oameni tineri ori mai puțin tineri care văd în muzică – nu discutăm genurile căci este inutil și irelevant – una dintre puținele insule în care le este îngăduit să evadeze din această mizerie în care, aici, în România, suntem zi de zi afundați. Pentru ce trebuie judecați, mai ales în acest fel? N-au fost puțini cei care au împrăștiat, ca pe o mucozitate, pe rețelele de socializare astfel de mesaje băgătoare de minți bolnave în cap. Însă, dincolo de scopul lor, indiferent care ar fi fost acela, ele sunt și vor rămâne cel mult penibile. Scena de la Untold, desprinsă din conceptul colorat, ușor gotic și misterios „Tomorrowland” nu arăta deloc a „altar Satanist”. Nu arăta deloc ciudat, ci frumos și magic. Depinde cum doreai sa o vezi. Oamenii veniți de la Untold nici măcar nu erau îmbrăcați în negru, ci în toate culorile Pământului, pentru că Untold înseamnă exprimarea personalității și bucuriei, a diversității, a toleranței, a încrederii în ceea ce ești și cum ești, căci, vorba aceea, altul mama nu mai face. Nu vă temeți de spusele sau nespusele din urma Untold. Faceți mereu ceea ce vă face bine, ceea ce vă împlinește, vă pozitivează, vă aduce bucurie! Evitând, desigur, să vă faceți rău, să vă puneți sănătatea sau viața în primejdie sau să faceți altuia vreo neplăcere sau un rău.
Bucurați-vă de fiecare clipă, de fiecare cântec, fie de om, fie de pasăre, bucurați-vă de fiecare piesă mixată sau nemixată de oameni talentați și dedicați, chiar dacă o faceți acasă, cu căștile pe urechi ori pe la vreun festival și chiar dacă beți un pahar în plus ( evident, având grijă ca niciodată, sub nicio împrejurare, să nu vă urcați la volan ori pe motor și să să ajungeți pe picioarele voastre, acasă). Viața e atât de scurtă și nu, satana nu este nicăieri, în niciun loc, în afară de cele în care chiar vrem noi să-l căutăm cu ardoare și să-l scoatem în fața ochilor noștri așa cum scoți un șarpe dintr-o văgăună. Pregătirile pentru Untold 2020 au început, pregătiți-vă din timp și voi, iar până atunci să fim sănătoși și să ne bucurăm de viață, așa cum este ea. Până una-alta, Untold, cu spuse și nespuse, a lăsat în Cluj, în patru zile, 45 de milioane de euro. Așa că, uite, poate fi și frumos, și de neuitat, și cu un profit ce înseamnă nimic altceva decât dezvoltare și un pas în plus către un viitor mai dezvoltat, mai colorat. Asta cu conditia sa nu îl vezi pe „ucigă-l toaca” în cutiile de suc sau în platanele DJ-ului.