Părtaşi la războiul altora

În mod normal, la câtă ură a adunat poporul român împotriva politicienilor, ieri, prezenţa la vot ar fi trebuit să urce la aproape sută la sută. O astfel de participare la vot i-ar fi inclus, desigur, şi pe ei, politicieni, mulţi dintre aceştia nutrind acelaşi gen de sentimente faţă de propriile persoane.
Românii care au păşit ieri pragul secţiilor de votare au fost cei care au avut de suferit de pe urma acţiunilor pedeliste şi, implicit, băsescinene din ultimii ani. Iar numărul “victimelor” nu este unul mic, dimpotrivă.
Ce este mai interesant de arătat sunt motivele care au stat la baza deciziei celorlalţi conaţionali, care au luat decizia să stea pe la casele lor, să se ascundă de căldură, ori să bea o bere pe terase, cu prietenii, în detrimentul îndemnurilor disperate ale celor de la USL, care şi-ar fi vândut şi ultima picătură de sânge pentru un vot în plus. Excluzându-i pe “yes-manii” lui Traian Băsescu, ştim că există o categorie de români care s-au cam scârbit de tot ceea ce reprezintă politicul în România şi, de ce nu, chiar şi în Sălaj. Această categorie a luat decizia de a ignora totalmente strigătele de luptă ale politrucilor, indiferent de coloratura lor. Este, cred, cel mai oportun mijloc de a protesta faţă de ceea ce ei ne-au oferit în ultimii 22 de ani. Până la urmă, tot mai mulţi dintre noi simţim că, în percepţia politicienilor, suntem doar “carne de tun”, ca să mă exprim mai elegant doar nişte pioni pe o tablă de sah. Şi-atunci, nefiind războiul nostru, de ce să participăm la el? Cât de mult şi, îndeosebi, unde îi doare pe Băsescu, Ponta sau Antonescu de faptul că majoritatea dintre noi trebuie să ne plătim, obligatoriu, creditele şi că toată această mascaradă, pe care trebuie să o înghiţim de câteva luni, a dus la deprecierea leului, deci la o creştere substanţială a rambursărilor în bănci? Deşi bănuiţi, am să vă spun eu unde-i doare. Îi doare exact în acel loc de care ar trebui să ne aşezăm bombeurile de la pantofi. Şi tot nu ar fi de-ajuns să-i facem să sufere, ca grad de compensare faţă de ceea ce simţim noi de atâţia ani.
Tocmai de aceea, decizia celor care au hotărât să nu voteze cu nimeni ieri la referendum trebuie respectată. E libertatea lor manifestată faţă de dreptul de a vota. Cu atât mai mult cu cât şi-au luat această libertate, la fel de importantă ca şi oricare alta, libertate garantată de Constituţie.

Olivian Vadan

One Thought to “Părtaşi la războiul altora”

  1. nelu

    După alegerile din toamnă, „inteligenţii” care n-au fost la vot, o să aibă tot timpul din lume să scrie cărţi despre istoria PDL, dispărut în alegeri, şi, eventual tot ei să le şi citească.

Leave a Comment