Nu stiu daca ati sesizat, insa de mai bine de o saptamana a demarat campania electorala pentru europarlamentare. Dupa modul in care s-a desfasurat pana in prezent, pare sa fie cea mai plictisitoare campanie electorala din istoria recenta a Romaniei. Pentru alegatori, miza europarlamentarelor este insesizabila. Listele celor trei partide importante sunt egale valoric, oferind o calitate cu mult peste resursa umana de care dispun in mod obisnuit. Practic, partidele incearca sa ne vanda un soi de produse gata impachetate pentru export, si care nu sunt reprezentative pentru consumul intern. Astfel, electoratul va putea vota linistit, listele oricarui dintre partide, in functie de simpatii, fara teama ca-l vor da gres in alegerea facuta. Pentru formatiunile politice inscrise in actuala competitie electorala, importanta scrutinului difera de la un caz la altul. PDL si PSD isi disputa din nou suprematia, dupa ce, la parlamentarele din toamna, democrat-liberalii au castigat la mustata. Pentru unii, batalia s-ar constitui intr-o prefigurare a raportului de forte de la prezidentiale. Insa, trebuie sa intelegem ca, desi PDL inseamna Traian Basescu, viceversa nu-i deloc valabila. La fel cum, de exemplu, Mircea Geoana nu se bucura de intreaga forta electorala a partidului pe care-l conduce. Disputa dintre cele doua formatiuni va fi doar una de orgoliu, cu un eventual ascendent moral al castigatorului la nivelul coalitiei de guvernare.
De cealalta parte, PNL duce o competitie cu sine insusi. Ma raportez la ceea ce se intampla pe plan national, in contextul in care, in Salaj, inca nu am simtit ca liberalii ar avea ceva de spus in aceasta campanie. Oricum, cu sau fara aportul penelistilor salajeni, orice punct procentual castigat peste alegerile din toamna ar echivala, cel putin in mintea liberalilor, cu inceputul unei epoci glorioase sub comanda lui Crin Antonescu. In cazul PNL, va fi extrem de interesant de urmarit in ce masura scorul electoral al partidului are de suferit prin iesirea de la guvernare. Lipsiti de fraiele puterii, liberalii isi vor pierde simpatia electoratului din mediul rural, oameni obisnuiti, la ultimele alegeri, cu cadouri de la stat. Pentru a-si umple golul de voturi, PNL este obligat sa se intoarca la origini si, tototata, sa incerce sa recucereasca increderea electoratului urban.
In privinta celorlalte partide, sunt putine lucruri de spus. UDMR ne-a obisnuit cu imaginea unui partid egal cu sine insusi. La polul opus, PRM are sansa nesperata de a reintra in jocurile puterii. De fapt, ultima sansa. Daca gasca tribunului nu reuseste nici macar acum sa treaca pragul electoral, cand beneficiaza de banii lui Becali, PRM va disparea definitiv.
Lipsita de o miza reala, campania electorala pentru europarlamentare seamana cu un meci mai mult decat amical. In atari conditii, asteptam cu interes pregatirile pentru scrutinul prezidential. Dupa toate probabilitatile, acel meci va fi jucat pe bune, fara blaturi sau invitatii la DNA.