Daniel Săuca
Și pentru că deja s-a scris/s-a spus cam tot. Și chiar nu merită să mă bag și eu în seamă, din buncărele Zalăului, pe acest subiect. În vremuri grele, „pandemice”, mă întorc la scrierile vechi, poate, poate le vor fi de folos și celor care ar trebui să ne conducă. De la București, mai ales. Am ales câteva din rândurile împăratului-filosof Marc Aureliu: „Trebuie să fii totdeauna gata la două atitudini: întâi, să faci numai ceea ce regeasca legiuitoare, care este rațiunea, îți insuflă spre binele oamenilor, și al doilea, să-ți schimbi părerea ta, anume de îndată ce cineva te determină la pasul acesta, prin faptul că îți corectează această părere. Această schimbare de părere însă trebuie să pornească totdeauna numai de la convingerea că ea este justă, sau de folos obștesc, sau ceva asemenea, nicidecum însă din din motivul că ne așteptăm de la ea la plăceri sau la glorie” („Către mine însumi”, IV, 12, trad. Șt. Bezdechi). Așadar, omul politic (dacă într-acolo îmi îndrept săgețile) trebuie, mai întâi, să facă spre binele oamenilor doar ceea ce îi indică „regeasca legiuitoare”, rațiunea. Actele sale, raționale, merită făcute, subliniez a doua oară, spre binele oamenilor, cetățenilor. Și, în continuare, omul politic nu ar trebui să-și schimbe părerile pentru plăceri sau glorie, ci pentru că așa e just, corect și deoarece este în interesul poporului. Cât de departe de aceste rânduri (și nenumărate altele) sunt actualii politicieni (excepțiile chiar confirmă regula). Și pentru că e foarte puțin probabil ca acțiunile lor, când sunt raționale, să le facă în interesul general, al oamenilor, al alegătorilor, al cetățenilor. Da, știu, nu poți mulțumi pe toată lumea, cum e vorba. Dar de mintenaș 32 de ani mai toți au lucrat, așa pare, așa simt, doar pentru ei și pentru partidul lor. Sau numai pentru ei. Mă gândesc că înainte de a merge la biserică (nu ar strica înainte cititul măcar a câtorva versete biblice), onorabilii noștri aleși ar trebui să treacă și prin câteva cărți importante ale omenirii civilizate, poate, poate se va prinde ceva de ei. În sensul de a încerca să facă bine, să guverneze pentru binele oamenilor. Da, știu, sună cam „comunist”, utopic, propagandistic să lucrezi doar pentru binele obștesc. Și, totuși, pentru cine ar trebui să lucreze politicienii noștri dacă nu pentru români?
P.S.: Sunt curios dacă după terminarea congreselor cei care vor avea majoritate parlamentară pentru susținerea unui guvern se vor întoarce la guvernare. Guvernare pentru binele românilor.
Bine pusă întrebarea, pt cine lucră liberalii, mai precis că, ei guvernează? E limpede, pt românul de rând nu lucrează. Păi dacă prețurile au explodat, numai la gaz prețul s-a dublat din iunie, e clar că ăștia lucră pt multinaționale, pt finanțe. Straniu e că mulți sălăjeni au votat cu liberalii, județul e liberal pe hartă. Oare ce-i în capul ăstora ? Tărâță !
Cat de aproape este momentul cand OMUL, o sa constientizeze ca NU mai trebuie sa votam PARTIDE , ci oameni potriviti . In fiecare partid exista oameni care gandesc pentru binele semenilor ,trebuie doar selectati.