Daniel Săuca
Un „altfel” de sondaj mi-a atras atenția. CSCI (Centrul de Studii și Cercetări Infopolitic) a inițiat o serie de cercetări sociologice intitulată „Naționalism românesc”. Iată câteva din rezultatele, concluziile acestei cercetări, aici despre „naționalismul economic”.
Majoritatea românilor ar prefera să cumpere produse fabricate în România și nu în străinătate (alimente, electronice / electrocasnice, consumabile gospodărie, chiar și autoturisme). 89 la sută din respondenți au declarat, conform cercetării menționate, că preferă să cumpere alimente de orice tip fabricate în România. E de văzut câte produse cu adevărat sunt fabricate în România. Se pun și multinaționalele?
Motive indicate pentru salariile mici din România: slăbiciunea sindicatelor, 77 la sută; România are o economie firavă, 81 la sută; exploatarea de către străini, 72 la sută. 32 la sută dintre respondenți ar considera că problema e strict una internă, o lipsă a voinței de muncă susținută (probabil, discursul neoliberal). Adepții acestui discurs ar vota în mai mare măsură cu partidele de dreapta. Peste 70 la sută din români, potrivit sondajului amintit, consideră că în unele cazuri angajații sunt exploatați de către corporațiile străine (probabil, discursul socialist). E de văzut dacă pe la noi se poartă cu adevărat discursuri „neoliberale” sau „socialiste”? Eu unul nu prea cred.
70 la sută din cei care au participat la această cercetare ar fi afirmat că politicile de austeritate au fost un eșec. Puternic anti-austeritate ar fi votanții PSD (-38 la sută), pensionarii în general (-27 la sută), cei din rural (-19 la sută). Dar și intelectualii ar fi preponderent anti-austeritate (-17 la sută). E de văzut ce mai înseamnă astăzi „intelectualii”. Și dacă, într-adevăr, România e „de stânga”, cum ar rezulta din datele de la sus.
Percepțiile despre oamenii bogați din România sunt puternic negative (și „de stânga”): 86 la sută consideră că s-au îmbogățit prin mijloace ilegale și doar 4 la sută că s-au îmbogățit în mod cinstit. Chiar și cei cu studii superioare, mai arată studiul menționat, consideră în mare parte (70 la sută) că sunt corupți. Cum spuneam, o Românie „de stânga”. Și sub „zodia” să moară și capra vecinului. Chiar toți „bogații” (oare ce înseamnă bogat în România?) s-au îmbogățit prin mijloace ilegale?
7 din 10 români s-ar declara pentru un impozit progresiv. Adică, într-o „traducere” aproximativă, cei „sărăci” să plătească mai puțin/altfel decât cei „bogați”. Tare mi-e, dacă datele înșirate la rubrica de față sunt reale, că România nu s-a schimbat. Esențial. La peste 25 de ani de la „marea ruptură” din decembrie 1989.