Daniel Mureşan
Virusul acesta ucigaș nu ne mai dă pace, bântuie prin toată lumea aducând nori negri peste omenire. Încercăm să ne protejăm, uneori ne reușește alteori nu, privim cu groază știrile. Zilele trecute mergeam cu mașina și m-a oprit un militar. I-am arătat legitimația si adeverința, lipindu-le de geamul lateral. S-a uitat atent, după care, de sub masca bine strânsă pe față, mi-a spus: mulțumim pentru știrile adevărate pe care ni le dați! O secundă am rămas nedumerit, după care i-am replicat: mulțumim că sunteți aici în stradă! Am plecat cu un nod în gât, dar cu un sentiment plăcut.
E greu zilele acestea și pentru noi, cei din presă. Nu avem echipament adecvat, cerșim pe ici pe colo o mască, noroc cu cei de la Crucea Roșie. Autoritățile sunt zgârcite cu informațiile, cititorii sunt dezorientați și vor informații tot mai multe. E greu, dar nu scriu aceste rânduri să ne plângem. Sunt mulți oameni care zilele acestea se află la datorie: medici, asistenți, farmaciști, polițiști, militari, pompieri, vânzători, cei de la salubrizare și mulți, mulți alții. Și, cu mici excepții, nu se plâng! Le e frică, desigur, dar nu lasă să se vadă aceasta și depășesc sentimentul. Sunt conștienți că meseria lor presupune sacrificii. Se gândesc la familiile lor, poate scapă și o lacrimă cu gândul la copiii lor. Ca să-și protejeze familia, mulți dintre ei n-au mai dat pe acasa de câteva săptămâni. Dar rezistă cu stoicism și eroism în lupta nedreaptă cu un dușman invizibil. Și cred că e bine ca înainte să dăm indicații și să aducem acuze de la adăpostul izolării, să gândim lucrurile cu calm, să le cântărim corect, să ne punem puţin în pielea celor pe care îi condamnăm în virtutea convingerii că deținem adevărul absolut.
Să le mulțumim celor care se află permanent la datorie pentru noi, să-i încurajăm și să-i îmbărbătăm. Sacrificiul lor salvează vieți!
Frumoase vorbe, eu am, totusi, o intrebare in cap. Oare ce s-ar intampla daca ar izbucni un razboi si militarii ar avea pretentia la un bonus financiar pt. a merge la razboi ?