Minunile Salajului

EVZ a incheiat o campanie intitulata Cele 7 minuni ale Romaniei. In ordinea numerelor de pe tricou: Ansamblul Brancusi din Targu-Jiu, Castelul Corvinilor, Cetatea Alba-Iulia, Cetatile dacice din Muntii Orastiei, Iasiul cultural, manastirile pictate din nordul Moldovei, Sibiul istoric. Interesant, oarecum, ca patru din cele sapte minuni sunt din Transilvania. De exemplu, la Alba Iulia se scrie urmatoarele: 1. Platoul Romanilor este, pentru cei mai multi, poarta de intrare in Cetate; 2. Palatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice. A facut parte, initial, din palatul episcopal, impreuna cu actualul Muzeu al Unirii; 3. Palatul Principilor Transilvaniei. Resedinta regala pentru un lung sir de principi; 4. Catedrala Romano-Catolica. Pe sarcofagul lui Iancu de Hunedoara sunt mereu flori si coroane cu tricolorul maghiar; 5. Catedrala Ortodoxa a Incoronarii. Este inspirata dupa modelul curtii domnesti de la Targoviste. Aici au fost incoronati Regele Ferdinand I si Regina Maria ca suverani ai Romaniei Mari; 6. Muzeul Unirii (Cladirea Babilon). Fost Pavilion al Ofiterilor, a fost construit intre anii 1851-1853; 7. Sala Unirii. A fost construita in 1900. Aici a avut loc adunarea celor 1.228 de reprezentanti ai romanilor transilvani care au decis unirea cu Romania; 8. Parcul Custozza; 9. Portile monumentale. Intrarea in cetate se facea prin sase porti decorate cu statui si reliefuri; 10. Cladirea Mailath. Fostul colegiu romano-catolic (1896); 11. Biblioteca Batthyaneum. Ridicata in secolul al XVIII-lea, adaposteste o parte din celebrul Codex Aureus, scris cu aur pe pergament; 12. Palatul Bethlen. Fostul colegiu Academic; 13. Palatul Apor. Palat somptuos atestat documentar in 1663; 14. Zidurile si santurile. Zidurile, inalte de 10-12 metri, sunt strabatute de numeroase incaperi si tuneluri, dand senzatia de labirint.

Aceasta enumerare am reprodus-o, dincolo de optiunea subiectiva a cititorilor cotidianului cu pricina pentru una sau alta dintre minunile Romaniei, pentru a vedea ca alte orase chiar au ce sa arate. Cat valorifica turistic din aceasta poveste e o alta problema, pe care nu avem vreme si nici chef acum sa o analizam.

Ei bine, ganditi-va un pic care ar putea fi minunile Salajului. Gradina Zmeilor? Orasul roman Porolissum? Bisericile de lemn? Hai, spuneti si alte obiective turistice! Astept cu nerabdare punctele dvs. de vedere.

Nu de alta, dar parca Salajul nu are lucruri prea spectaculoase de aratat lumii. Oricate strategii de turism, dezvoltare etc. s-ar face. Ma gandesc ca, destul de probabil, va fi necesar sa se construiasca obiective moderne, dupa modelul sau nu al celor rasarite prin deserturile lumii.

Istoria, demolata in buna masura, merita inlocuita cu altceva. De se va pune accent pe dezvoltarea turismului. Altfel, va fi ca si astazi. Drumuri proaste etc., etc.

Leave a Comment