MI-E sila

Pe site-ul Ministerului Integrarii Europene (MIE) s-ar fi spulberat cateva dintre euromituri. Subiectul a facut oarece valva in mass-media nationala, dar nu prea multa, sa nu se prinda lumea de poanta. Mi se pare oportun sa scriu cateva opinii pe aceasta tema, de sezon, in asteptarea aparitiei pe sticla a biletului invocat de Elena Udrea, in asteptarea demisiei premierului Tariceanu, si a altor nenumarate evenimente fierbinti, politicoide. Care va sa zica, dupa cum scrie pe site-ul MIE, mitul, citez, este o idee falsa inradacinata in constiinta colectiva, iar euro-miturile sunt idei false despre Uniunea Europeana si aderarea Romaniei la UE, care nu corespund realitatii, dar sunt vehiculate frecvent. Ma rog, inventivi tipii de la cablu, pardon MIE. Mitul, dupa cum se stie, are si alte conotatii. Dar, pentru a merge cu telenovela mai departe, inchipuiti-va ca sunteti ca in reclama de promovare a UE, cea cu postasul, si stati nerabdatori – emotionati in fata televizorului. Si postasul va povesteste: Euro-mit: Implementarea politicii de dezvoltare regionala va crea pericolul de scindare a Romaniei.

Realitate: Politica regionala a UE se bazeaza pe criterii strict economice si nu are nici o legatura cu aspecte etnice, nationaliste etc. Politica regionala se bazeaza pe solidaritatea financiara intre statele membre, astfel incat regiunile si grupurile sociale mai putin prospere sa primeasca fonduri comunitare care, adaugate resurselor proprii, sa le permita dezvoltarea unor proiecte care sa contribuie la cresterea economica si recuperarea decalajelor dintre regiuni. Frumos. Inca o poveste de la postas: Euromit: Dupa aderare, Romania va deveni piata de desfacere pentru UE.

Realitate: conform Acordului de Asociere din 1995, barierele de tip tarifar aplicate fluxurilor comerciale din UE vor fi reduse treptat, pana la eliminare, pana in 2007. In ultima perioada competitivitatea produselor romanesti pe Piata Interna a UE a crescut constant: UE – 25 este principalul partener de schimb al Romaniei, cu 72 la suta din schimburile comerciale, iar volumul exporturilor a crescut constant. Si mai frumos. Si inca una de la postas: Euromit: De la 1 ianuarie 2007, odata cu aderarea la UE, viata romanilor se va modifica radical. Realitate: Aderarea la UE este un pas intr-un proces foarte complex, iar modificarile in viata oamenilor vor tine cont de acest proces. Schimbarile au inceput odata cu pregatirile pentru aderare si vor continua impreuna cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Am incheiat citatele.

Si ca sa finalizam povestioara de astazi: plan post-aderare nu avem, strategii eficiente, credibile, de informare publica pe teme europene nu avem, dezbateri serioase pe teme europene nu avem (vom discuta, iar, despre regionalizare? Pai, nu suntem pregatiti) etc, etc … Avem tot felul de panouri si afise jenante, de felul Stiati ca? si o gramada incomensurabila de tampenii, platitudini si bagari in seama pe tema Europa. Dar, asa-i romanu@: tat ne-om integra pana la urma

Leave a Comment