Fenomenul mamelor minore este unul îngrijorător în Sălaj, cel puțin asta spun autoritățile. În primele șase luni din acest an, în județul nostru au fost înregistrate peste 40 de cazuri de mame minore.
Pentru cei mai mulți, asemenea cazuri sunt de neimaginat, nu însă și în comunitățile vulnerabile, acolo unde, de multe ori, asemenea situații sunt la ordinea zilei. Directorul Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului Sălaj, Violeta Milaș, a spus în mai multe rânduri, inclusiv în cadrul Colegiului prefectural, că: „din punctul nostru de vedere, al protecției drepturilor copilului, fenomenul este unul îngrijorător. Numai în acest an avem (n. r. până în luna iunie) 43 de cazuri de mame minore, cele mai multe din mediul rural. Sunt niște mame-copii, iar ultimele cazuri ne-au șocat. S-ar părea că există, încă nu ne-a fost raportat, dar a născut în Maramureș, o tânără, un copil de 11 ani. Aici este problema. Mame sunt cele care abandonează școala la vârsta de 9 sau 10 ani. Oricât încercăm noi sau primăriile să le reintegreze școlar, tot nu mai este posibil”.
Mame fără documente
Violeta Milaș a mai atras atenția și asupra unui alt fenomen îngrijorător. „Aceste mame nu au nici documente de naștere, familiile sunt plecate, iar când ajung la spital, documentele de identitate sunt inexistente. Înregistrarea copilului este o problemă. Situația este una complexă. În asemenea familii, educația și cultura lor spun că astfel de situații sunt normale, să devină mame la vârste fragede. Noi le oferim serviciile noastre, vrem să le ajutăm. În centrul maternal am avut câteva mame minore pe care a trebuit să le învățăm lucruri elementare de igienă și pe urmă să ajungă să-și îngrijească propriul copil. Dar, de multe ori, refuză cu vehemență serviciile sociale, măsurile de protecție”, a mai arătat Violeta Milaș. Aceasta a adăugat că problema este ținută sub control în comunitățile unde există asistenți sociali pregătiți și asistenți comunitari. „Acolo sunt rezultate pentru că acești asistenți monitorizează cazurile, le învață anumite lucruri și situația acestor mame de aici este mai simplă. Problema nu va putea fi rezolvată dacă la nivelul primăriilor nu vor exista asistenți comunitari, asistenți sociali și medicul de familie care să sprijine, să supravegheze”, a adăugat Violeta Milaș.
Evident șocant.
Dar ce ziceți, DE EDUCAȚIE SEXUALĂ AVEM NEVOIE în școli, în familii, prin medici, prin ONG-uri, prin mass media etc? Eu zic că DA.
Cetateanule, poti face educatie sexuala in scoli ca cei din aceasta etnie, cu mame la 12-13 ani, nu vin la scoala, iar acasa toti dorm impreuna, claie peste gramada, in aceeasi camera.