Mai multe inspecţii la clasă, mai multe lecţii „regizate”

Inspecţia la clasă va fi o prioritate a anului şcolar 2013-2014. Testarea elevilor, fără note, fără a pune presiune pe ei, este necesară pentru a îndrepta, din timp, parcursul educaţional al acestora. Decizia aparţine ministrului Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi a fost enunţată chiar înainte de începerea noului an şcolar, după ce au ieşit la iveală diferenţe semnificative între mediile obţinute de elevii pe parcursul celor patru ani de gimnaziu şi cele obţinute la Evaluarea Naţionale.

Însă, oficialul din Educaţie a precizat doar că va fi sporit numărul inspecţiilor şcolare, fără a mai adăuga şi alte menţiuni. Se cunoaşte faptul că aceste controale sunt anunţate din timp şi de asemenea se ştie, deşi este considerat un subiect tabu, că lecţiile sunt „regizate” până la cel mai mic detaliu. Cadrele tinere sunt sfătuite de cele cu vechime cum să „dea bine” în faţa superiorilor, astfel când ştiu că urmează un control, profesorii se asigură că aceştia au parte de cel mai bun tratament, iar fiecare elev îşi cunoaşte „poezia”. „Experienţa”, acumulată în ani şi ani de zile, motivele fiind diverse, printre care şi frica de a-şi pierde postul, nu va putea fi ştearsă doar în funcţie de priorităţile ministrului. Regulile nescrise ale unei inspecţii şcolare reuşite vor rămâne, indiferent dacă numărul controalelor va fi mai mare. Şi probabil că jocul de culise va ieşi la iveală ca de fiecare dată în preajma examenelor de ocupare a posturilor didactice, când miza este mai mare. Şi în acest an mii de candidaţi care au obţinut punctaje foarte mari, chiar maxime, nu au reuşit la examenul propriu-zis să ia măcar nota de trecere.
Astfel, din 8.500 de candidaţi înscrişi la examenul de definitivat, 7.900 au reuşit să se califice pentru proba scrisă, însă doar puţin peste 50 la sută au şi promovat.
Aşadar, cum se va reuşi prin sporirea numărului inspecţiilor şcolare, dacă se vor desfăşura tot după „vechea reţetă”, evaluarea obiectivă a elevilor? Deşi nu este recunoscut faptul, decât sub protecţia anonimatului, se ştie că „baza” acestor lecţii supravegheate o constituie cei mai buni elevi din clasă. Deci documente peste documente de completat, mai multă muncă pentru inspectori, însă, probabil, notele de la examanele naţionale vor reflecta, din nou, o realitate diferită faţă de cea din mapele inspectorilor şcolari.

 

 

 

 

 

 

One Thought to “Mai multe inspecţii la clasă, mai multe lecţii „regizate””

  1. Zălăuan

    Ministrul se bagă iarăşi singur în seamă.
    Inspecţii au fost de pe vremea lui Eminescu, care a fost şi inspector şcolar.

Leave a Comment