UDMR si-a pierdut, in fine, monopolul politic asupra comunitatii maghiare. Acest lucru s-a intamplat zilele trecute, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea de inregistrare a Partidului Civic Maghiar. In acest context, cei aproape 2 milioane de etnici maghiari vor avea, in sfarsit, libertatea de a alege. Acest fapt s-ar incadra in segmentul vestilor bune. Vestea proasta este ca, din acest moment, nimic nu mai este sigur. In viitorul Parlament, maghiarii din Romania vor putea fi reprezentati de doua partide maghiare, unul sau chiar nici unul.
Comunitatea maghiara scapa, oarecum, dupa 18 ani de la prabusirea comunismului in Romania, de dictatura UDMR. Lipiti cu ventuze puternice de putere, cu CDR, cu PSD sau cu PNL, liderii Uniunii s-au contaminat atat cu virusul partidului unic, cat si cu bolile politicii romanesti. Elita UDMR a transformat problemele comunitatii maghiare – autonomie culturala, economica, promovarea limbii in scoli si administratie – intr-o carte de vizita, negociind la sange orice pas facut spre indeplinirea acestor deziderate. Chiar si in aceste conditii, eficienta politicilor promovate de UDMR se poate vedea in mai multe statistici: judetele Harghita si Covasna, fieful Uniunii, sunt printre cele mai sarace din Romania.
Oricat de corupti sau rupti de realitati s-au dovedit a fi liderii UDMR, comunitatea maghiara i-a votat la modul cel mai disciplinat cu putinta, sub amenintarea ca va pierde reprezentarea in Parlament. Acest soi de santaj a prins foarte bine, astfel ca etnicii maghiari au ajuns sa voteze neconditionat cu UDMR, la fel cum se vota, inainte de @89, cu PCR. Totusi, in toti cei 18 ani de pseudo-democratie, comunitatea maghiara a avut de pierdut, deoarece liderii UDMR si-au urmarit, in primul rand, propria agenda. Distributia functiilor administrative in judete, impartirea generoaselor fonduri primite de la Budapesta, candidaturile la functiile de consilieri, promovarea pe listele parlamentare au trecut, fara rezerve, printr-un singur filtru, si anume cel al partidului unic. In acest sens, am putea concluziona ca UDMR si-a dezvoltat tentaculele, beneficiind de un soi de putere artificiala.
Pana in prezent, Uniunea si-a desfasurat activitatea dupa logica partidelor totalitare, inchise, conservatoare, protejata insa de absenta unui adversar pe scena politica. Acum situatia este pe cale sa se schimbe radical. Din datele pe care le detinem, aflam ca primul atac concentrat asupra monopolului UDMR a avut loc in 2004, cand Uniunea Civica Maghiara a incercat sa se inscrie ca partid politic. Atunci, liderii Uniunii au scapat datorita unei presupuse interventii in justitie din partea PSD. A doua tentativa de spargere a castei udemeriste s-a consumat la euroalegerile din 2007, cand Laszlo Tokes a candidat ca independent. De data aceasta, initiativa a fost mult mai puternica, astfel ca UDMR a scapat de un esec umilitor ca prin urechile acului. Doar lipsa de mobilizare a electoratului roman a salvat Uniunea de la un dezastru politic, mai precis de la ratarea accesului in Parlamentul European. Ca de obicei, si la europarlamentare, comunitatea maghiara s-a dovedit acelasi soldat disciplinat, mobilizat in fata urnelor de vot, cu diferenta majora ca nu a mai pus stamplia intr-un singur loc. Voturile acestui segment de populatie s-au impartit intre UDMR si episcopul Laszlo Tokes. Astfel stand lucrurile, nu ne este greu sa anticipam ca, odata cu aparitia noului Partid Civic Maghiar, alegerile locale si parlamentare din acest an vor arata total diferit de cele cu care am fost invatati. Este evident ca existenta celor doua partide pe esichierul politic va spori calitatea candidatilor promovati de PCM sau UDMR, in timp ce alegerile generale din toamna ar putea aduce in Parlament doua partide maghiare, un singur partid sau nici unul. Desigur, acest lucru depinde, in mare masura, de mobilizarea romanilor si de modul in care se va imparti votul maghiarilor. In cazul in care romanii nu vor iesi la vot, atunci sunt sanse reale ca scenariul de la europarlamentare sa se repete si la alegerile pentru viitorul Parlament. In acest caz, atat PCM, cat si UDMR, vor avea reprezentanti in cea mai importanta institutie a statului. Insa, daca participarea la vot va fi mare, iar pragul electoral va ramane neschimbat, cele doua partide maghiare risca sa se faulteze reciproc, astfel incat ambele formatiuni politice ar putea rata intrarea in Parlament.