Evenimentul (politic și nu numai) al toamnei românești ar trebui să fie, dacă în țara asta mai are importanță ceva, alegerea președintelui. Puțin probabil! În loc să discutăm despre ce ne propun onorabilii candidați la șefia statului, subiectul arzător e căderea Guvernului Dăncilă și probabila instalare a Guvernului Orban. Poate e o nouă diversiune, atât de dragi diferitelor „organe”. Mă rog, poate. Oricum, despre campania prezidențiabililor nu sunt prea multe de spus. Previzibilă, lipsită de inspirație, de idei, de soluții realiste pentru viitorul patriei. Iohannis luptă „pentru o Românie normală”, Dăncilă „pentru fiecare român”, Barna „pentru siderurgie”. Domnul președinte Iohannis s-a apucat să citească, probabil are timp: „Lumea aparține celor care citesc, pentru că atunci când citești o carte e ca și cum ai ține un vis între palme”. Domnul președinte nu ne spune nimic, nici doamna Dăncilă cum a stat treaba mare cu Anul Cărții (2019) în România. Mă rog, să luptăm și noi împreună cu dl Iohannis: „Hai să readucem România printre marile culturi ale Europei, cele care citesc”… Cultura citește?… Să ne întoarcem la inepuizabila, marea luptătoare Viorica Dăncilă: „Lupt pentru a duce România mai departe și pentru a aduce românii împreună. Pentru mai multă încredere, pentru unitate, pentru respect și bunăstare. Pentru ziua de mâine. Vă chem alături de mine în aceste alegeri, pentru ca, împreună, să continuăm să luptăm pentru România și pentru fiecare român”. Doamna Viorica, dar cu cine vă luptați? Dacă nu e cu supărare. Luptă și dl Dan Barna. Cu Constituția. Zice domnia sa: „România are nevoie de o schimbare fundamentală azi. Prima măsură pe care o voi lua în calitate de Președinte este modificarea Constituției pentru a-i da mai multă putere Președintelui în soluționarea crizelor politice și un rol mai activ în planificarea bugetului țării”. Domnu` Dan, da` nu spuneți și nouă care sunt pașii constituționali, legali pentru modificarea Constituției? Poate președintele țării să modifice Constituția? Luptă și dl Paleologu. Cu â din a. „Mulți trolli, mobilizați de campania electorală, se cred îndreptățiți să mă admonesteze în privința grafiei cu î din i. Reiau, așadar, o postare mai veche: «Pentru ignoranții dătători de lecții, specie extrem de răspîndită în România, trebuie să precizez că scriu cu î din i, pentru că așa e corect, ortografia limbii române fiind fonetică, nu etimologică (din același motiv scriu «filozofie» și nu «filosofie»)”. Stimate domn, noi nu vă admonestăm… Luptă și dl Mircea Diaconu: „Satul este cheia veșniciei noastre. Avem datoria sfântă de a păstra tradițiile, amintirile, poezia satului românesc, de a-l proteja împotriva cinismului și globalizării”… Vorba unui amic, vă dorim în continuare sărbători, scuze, alegeri fericite!…
PS: Citatele din articol sunt preluate de pe paginile oficiale de facebook ale candidaților.
Daniel Săuca
Model de campanie electorala ?! Asa zisul „sef al statului” dl Werner , impreuna cu asa zisa „prima doamna”Carmen (ambele institutii nu exista in Constitutie) , de fapt niste manechine , au participat la o parada a modei tocmai la Tokyo , in indepartata Japonie. Participarea a fost se pare una de succes , fiind apreciate tzoalele cu care s-au acoperit cei doi , deci a fost laudat „ambalajul” , ca din punct de vedere al continutului acesta lipsea cu desavarsire , fiind concordant cu expresia „Imparatul e gol” ?? Cu toate acestea , bietii romani sunt foarte fericiti caci banutii lor realizati cu mari eforturi , sunt folositi eficient , cu intelepciune de cei doi celebri manechini , iar numele Romaniei e pronuntat cu mandrie/respect pe toate meridianele/paralelele Pamantului , pe care le strabat cei doi corifei ai modei , Werner si Carmen ??! Cinste lor !
Încoronarea Împăratului Japoniei, cu oaspeți din 190 de state, nu este „parada modei” decît pentru un țopîrlan îndrăgostit de flaușatul teleormănean și analfabeta lui!
Incununarea slugarniciei la romani ar fi sa avem, dupa un pututos si obraznic presedinte neamt, un premier ungur layos (ludovic), sica mandorlica.