Dintr-o „interpretare eronată a legislaţiei”, toţi românii au plătit, din septembrie 2012 facturi umflate la energie electrică, prin dubla facturare a costului cu certificatele verzi. Situaţia a ieşit la iveală recent, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au reţinut pe vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, acuzat că a luat mită de la oficialii Enel, pentru a reduce procentul ce trebuia returnat consumatorilor.
Nu doar Enel a beneficiat de facturile umflate la curent, ci toţi cei opt distribuitori de pe piaţa românească. Cu toţii au inclus costurile cu certificatele verzi în tariful reglementat de către ANRE, precum şi prin facturarea separată a costului cu certificatele verzi, pentru perioada septembrie 2012-iulie 2013. Aşa se face că Electrica, spre exemplu, a încasat suplimentar de la clienţi, abonaţi casnici ori industriali, aproximativ 50 milioane de lei. Este posibil ca ţepuiţii să fie despăgubiţi, în acest sens Autoritatea propunând reducerea, de la 1 iulie, a tarifelor de furnizare, cu 1,3 la sută. Minusul aplicat facturilor va fi nesemnificativ pentru cei mulţi, în condiţiile în care firmele din domeniul energetic s-au plâns că procentul propus iniţial, de şase la sută, le-ar putea aduce în insolvenţă.
Românii au devenit, în acest fel, vacă de muls pentru marile companii care trăiesc pe picior mare.
Încă de la introducerea certificatelor verzi în facturi, demersul a născut nemulţumiri. Considerate o formă de ajutor de stat pentru producătorii de energie din surse regenerabile, certificatele respective sunt vândute, ulterior, furnizorilor, ANRE obligându-i să le cumpere. Furnizorii de energie transferă, apoi, costul cu certificatele verzi către clienţii lor, care, în final, sunt cei care plătesc ajutorul de stat acordat de Guvern energiei verzi. Cu alte cuvinte, că au vrut sau nu, cei mulţi au fost puşi în situaţia de a suporta din propriile buzunare afacerile firmelor care produc energie din surse regenrabile. Nu că ar fi fost prima dată! Sau ultima…