O valiză cu informaţii esenţiale din interiorul corporaţiei Tel Drum, la care procurorii DNA n-au avut acces în timpul percheziţiilor, a fost găsită recent de un localnic tocmai în coceni (a se citi porumb), în zona rurală din Teleorman. Din acel moment, al anunțului, România a explodat, mai ales că valiza cu pricina ar conţine mii de documente, numere de telefon, emailuri, fotografii şi clipuri video de la evenimentele companiei. Anunțul, numit #Teleormanleaks, a fost postat sâmbătă seara pe pagima de Facebook a Rise Project.
Potrivit notiţei de pe Facebook, valiza ar conţine ”un hard negru în care a fost salvat tot conţinutul de 63,39 GB din computerul unui om-cheie de la Tel Drum”, dar şi mii de facturi, contracte, bilanţuri, devize, procuri, acte constitutive de firme-fantomă, extrase de cont, ordine de plată. În plus, ar exista în valiză ”documente personale ale unor interpuşi”, rapoarte de audit, tabele contabile, 14.800 de fotografii şi video de la evenimentele companiei, documente, selfie-uri, capturi de ecran cu discuţii – majoritatea provenind din backup-ul mai multor telefoane. De asemenea, potrivit Rise Project, ar exista în valiză 54.710 mailuri şi ataşamentele de pe adresa de serviciu, dar şi o agendă cu aproape o mie de numere de telefon. ”Agenda cu 980 de numere de telefon strânse în ultimii ani: «Băsescu», «Hrebe», «Dăncilă», «Bănicioiu», «Pieleanu». Unul se remarcă, scris cu pauză între majuscule: «L I V I U»”, se mai arată în mesajul postat de Rise Project. De altfel, aceasta este cea mai grea informație a momentului, la care se adaugă faptul că în valiză s-ar afla copii ale unor documente personale ale familiei Dragnea.
Singura concluzie pe care o putem (ex)trage deocamdată din informațiile de mai sus este că, în cel mai evident mod cu putință, „cineva” a luat decizia să își ia mâna de pe mafia Tel Drum, deschizând astfel Cutia Pandorei. Or, este la mintea cocoșului că valizele nu cresc în păpușoi, dar şi că un țăran “clasic” nu se duce cu astfel de documente taman la jurnaliștii care investighează, în special, actele de corupție, cum sunt cei de la Rise Project. În cel mai rău caz, omul s-ar fi dus cu valiza la șeful de post ori la cel mai apropiat ziar local. Să fi ajuns oare valiza, din întâmplare, exact în grădina singurului țăran român care a auzit de Rise Project? Nu cred. Ceea ce mă face să simt un miros greu de amatorism… Probabilitatea ca nea’ Ilie să bată exact la ușa celor de la Rise Project, pentru a le înmâna documentele (care pentru ei sunt mai mult decât ar fi dat de un filon de aur jurnalistic), este foarte mică. Tocmai de aceea, ne întrebăm de ce acel „cineva” a decis să se complice în felul acesta, și nu a ales calea mai simplă? Ca de exemplu să plaseze documentele direct în cutia poștală a celor de la Rise Project.
Bun. O altă întrebare este de ce acel „cineva” nu a ales să pună valiza sub nasul autorităților, poliție, parchet, DNA etc., cum de altfel ar fi fost normal? Până la urmă, întrebarea e retorică. Nimeni nu mai are încredere în instituţiile statului, aşa că putem spune că și acesta este un semnal că ar fi momentul să ne întoarcem la talpa țării, la nea’ Ilie, de unde ar trebui să înceapă reconstrucția morală a țării.
Cu siguranță, zilele următoare vor abunda de informații pe acest subiect, așa că ar fi bine să lăsăm presupunerile deoparte și să așteptă fapte concrete. Nu trebuie decât să avem răbdare, să le luăm așa cum vor veni ele.
Închei prin a vă aduce aminte că, în noiembrie 2017, personajul principal din toată această poveste, un individ numit Liviu Dragnea, a fost pus sub acuzare în dosarul Tel Drum, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul. Potrivit procurorilor, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a iniţiat un grup infracţional organizat care acţionează şi în prezent şi din care au făcut şi fac parte funcţionari ai instituţiilor din administraţia publică şi persoane din mediul de afaceri.
Grupul iniţiat în anul 2001 avea ca principal scop obţinerea frauduloasă a unor sume importante din contractele finanţate din fonduri publice , prin comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Cel puțin asta susțin procurorii DNA, care la acea vreme nici măcar nu visau că „cineva” deține o valiză cu documente secrete. Așa că nu cred că ar mai avea vreun sens să vă întreb de ce atâta grabă în decapitarea Laurei Codruţa Kovesi și a procurorului general Augustin Lazăr, a Justiţiei în special? Hai, om fi noi o mulţime de naivi în ţara asta, dar chiar atât de proşti nu suntem, cu siguranţă.
Valiza conține Duie Mragnea?