Multe dintre contravenţiile sau infracţiunile săvârşite de sălăjeni la regimul circulaţiei sunt grave sau foarte grave, însă trei dintre ele pot fi aşezate, fără teama de a greşi, în fruntea topului faptelor nu doar pe segment rutier. Consumul de alcool sau droguri înainte de urcarea la volan, conducerea fără permis și, mai nou, butonatul telefonului în timp ce ai piciorul flexat pe accelerație. Prin consecinţele pe care le pot produce, aceste trei fapte sunt catastrofale în materie de circulaţie.
Cu toate acestea, cu toate campanile duse de presă, de Poliţie, dar mai ales cu exemplele pe care le vedem sau de care auzim în fiecare săptămână, există cazuri unde inconştienţa învinge detaşat și aduce moartea în multe familii. Nimeni şi nimic nu-i poate face pe aceşti oameni lipsiţi de creier funcțional şi orice urmă de conștiință, să realizeze faptul că pot deveni, într-o fracţiune de secundă, ucigași în toată regula.
Cazurile depistate pe drumurile sălăjene, de conducere fără permis, minori la volan, tineri prăjiți pe la petreceri și cu chef de Formula 1 la orele diminețiiși, evident, cele de conducere sub influența alcoolului, sunt tot mai multe. Pe lângă răniți, pagube materiale însemnate, cea mai mare durere este aceea că în urma acestor fapte, oameni nevinovați își pierd viața. Pentru că, dacă cineva moare pentru că tu te-ai urcat la volan fără permis de conducere, drogat sau băut fiind, te numeşti criminal.
Exemplele pe care Sălajul le are pe acest segment sunt destule iar foarte multe dintre ele sunt dramatice. Avem încă mulţi şoferi care se cred stăpânii șoselelor imediat după ce au tras pălinci sau beri fără număr sau care gonesc pe şosele fără să aibă habar ce înseamnă o prioritate de dreapta, oprirea la trecerile de pietoni sau o limită de viteză, o depășire efectuată responsabil și cu precauție, pentru simplul motiv că nu au trecut printr-o sală de examene auto în viaţa lor sau pentru că nu le pasă. Deşi controalele s-au înteţit, radarul e prezent și polițiștii tot impart amenzi, încasând și ei la rândul lor pachete cu înjurături până la rudele de gradul III, unii ignoră cu desăvârşire orice le poate întoarce pe dos planul inconştient, acela de a se urca la volan având aproape toate “datele” necesare unei infracţiuni sau a unei nenorociri. Nu mai e o noutate nici faptul că magistrații sălăjeni condamnă la pedeapsa închisorii cu executare în cauzele de conducere fără permis sau sub influența alcoolului, dosare care în urmă cu zece ani – cincisprezece ani, se finalizau aproape toate cu o amendă penală.
Poate că pedepsele sub formă de amendă, mult prea blânde, aplicate și ele în multe astfel de cazuri, îi încurajează pe cei care pot produce prin faptele lor, tragedii al căror rezultat nu mai poate fi reparat niciodată. Cei care au astfel de obiceiuri – şi nu sunt puţini, (avem şi câteva cazuri cu minori) ar trebui să se gândească nu de două, ci de zece ori înainte să se urce la volan atâta timp cât nu posedă permis de conducere sau se află sub influenţa băuturilor alcoolice ori a drogurilor. Polițiștii nu pot face mai mult de atât pentru că, spun ei și așa și este, asta este legea. Pot face însă mai multe și mai mult parlamentarii noștri, trimiși ca la oaste să ne salveze inclusiv de acești criminali, acolo, la București, prin proiectele legislative pe care ar trebui să le aducă în plenul Parlamentului.
Nu știe nimeni ce fac sau ce mai fac parlamentarii noștri, nici noi și nici voi n-am auzit de ei de ani buni, de când i-am ales. Dar ei sunt tot acolo, pe statele de plată, iar numele lor vor se vor regăsi peste câțiva ani și pe cupoanele de pensii speciale. Pentru că, nu-i așa, aportul lor la siguranța și calitatea vieții noastre a fost și este unul care “merită” o pensie specială.
Niciodată nu e prea târziu ca cei care sunt plătiți pentru a ne apăra drepturile, interesele și viața, să schimbe ceva inclusiv pe segmentul legislației rutiere, o legislație care arată acum ca o glumă proastă în fața dramelor despre care scriem săptămânal, oameni nevinovați care mor pe șosele, pe trecerile de pietoni, nu doar din cauza unui bețiv inconștient care alege scaunul șoferului în loc să aleagă patul, cât mai ales din cauza faptului că statul are niște instrumente tari ca fularul prin care încearcă să-l pedepsească pe ucigașul de pe șosele, dar mai ales să prevină alte drame de același gen.