În România, desele scumpiri ale carburanţilor au săltat preţul unui litru de benzină fără taxe şi impozite cu aproape 8 procente doar în decursul anului trecut. În paralel, în state precum Germania ori Spania, preţul carburantului a scăzut cu circa cinci procente.
Aşa se face că dacă la începutul anului 2010, românul scotea din buzunat aproximativ 63 de eurocenţi pentru un litru de benzină, 12 luni mai târziu, el era taxat cu circa 66 de eurocenţi. În tot acest timp, neamţul, spre exemplu, a ajuns să achite 65 de eurocenţi, faţă de 69 cât plătea în prima lună a anul trecut. Altfel spus, un din leafa sa, net superioară celei pe care o încasează lună de lună un român, neamţul dă mai puţini bani pentru a alimenta decât o face vecinul său de pe plaiuri mioritice.
Aceste majorări nu se opresc, însă, aici, în condiţiile în care în calendarul stabilit de Executiv se prevede că accizele trebuie să crească. Toate aceste scumpiri repetate cad în spatele românului şi aşa gârbovit de loviturile dese pe care i le-au aplicat guvernanţii, iar fiecare zi se transformă într-o luptă pentru supravieţuire. Şi parcă toate relele vin deodată: n-apucăm să ne revenit după aflarea veştii că se scumpesc carburanţii, că primim o încă o lovitură sub centură: se scumpesc curentul şi apa. Dar nu scăpăm doar cu atât, pentru că în blocstart s-a aşezat preţul gazelor naturale, care, spun autorităţile, va creşte în acest an cu 10 procente.
La fiecare nouă majorare de preţ pe care o operează, companiile petrolieră invocă creşterea cotaţiilor pe pieţele internaţionale. Interesant este că în timp ce şoferul român este jecmănit la pompă sub diverse pretexte, companiile în cauză raportează profituri record.
bravo usl ce bine imi pare ca le-ati tras teapa romanilor la mai mare
Acesta este „spatiul mioritic”. Prin alte parti pretul la carburanti „la pompa” urmeaza fidel ,la nici o zi diferenta,pretul mondial la titei.Uniunile consumatorului din acele „alte parti” solicita guvernului sa procedeze la analize de pret in caz de majorari nejustificate mergandu-se pana la amendarea vanzatorului,sau compensarea cumparatorului . Daca „justitia” ar fi INDEPENDENTA,si guvernul ar putea fi dat in judecata,insa „spatiul mioritic”…..!