Nehotarati in urma cu o saptamana, romanii au inceput de cateva zile sa dea navala in cabinetele medicilor pentru a se imuniza contra gripei porcine. Au trecut doar doua saptamani din 2010 si toata lumea e cuprinsa deja de febra. Unii de febra imunizarii, altii de cea a contestarii vaccinului.
Oricum, subiectul aflat la ordinea zilei este cel legat de administrarea antidotului contra gripei porcine. Oamenii s-au asezat cuminti la cozi ca sa se vaccineze, de teama virusului ucigas. Ca de obicei, in ciuda succesului pe care il are campania de imunizare, scenariile si-au facut loc in folclorul cotidian.
Primul dintre ele analizeaza in profunzime afacerea profitabila pe care o desfasoara producatorii de vaccinuri pe fondul unei pandemii despre care se stiu destul de putine lucruri. A fost suficienta mediatizarea mortii subite a unui tanar actor pentru ca lumea sa dea buzna la vaccinat.
Ciudat este ca celelalte zeci de decese inregistrate anterior din cauza gripei porcine nu au avut acelasi efect. Psihoza de masa s-a declansat abia dupa difuzarea imaginilor la televizor, imagini in care s-a putut vedea ca victima, aparent sanatoasa tun, a fost rapusa de un virus care nu face distinctie intre cei slabi sau cei puternici. Insa, daca Toni Tecuceanu a murit sau nu din cauza virusului AH1N1, este o cu totul alta poveste.
Ce mi se pare foarte important este ca, la aceasta ora, in Romania, numarul deceselor din cauza gripei porcine se apropie vertiginos de o suta, dupa ceva mai mult de jumatate de an de cand virusul s-a raspandit printre romani.
Pentru cei sceptici fata de eficacitatea vaccinului, trebuie spus ca doza de neincredere nu este una patentata de romani, ea fiind prezenta la nivel mondial, in cazul majoritatii acestor tipuri de produse biologice, preparate din germeni patogeni sau din secretii microbiene, si care se administreaza in scop preventiv, tocmai pentru pentru ca organismul sa capete imunitate impotriva bolilor infectioase.
Confruntata cu acuzatiile criticilor, care sustin ca a dat apa la moara companiilor farmaceutice, Organizatia Mondiala a Sanatatii a recunoscut ca virulenta maladiei, in cazul AH1N1, este mai mica decat se estimase, dar nu accepta sa anunte incetarea pandemiei mai devreme de luna iulie.
Cu toate acestea, insa, trebuie sa constientizam ca, indiferent de agresivitatea bolii, de capacitatea de protejare a vaccinului produs la Bucuresti sau de viteza de propagare a virusului, un lucru ramane incontestabil: gripa AH1N1 face victime si in Romania, iar, din nefericire, nu apar semne ca lucrurile se vor opri aici.