În condiţiile scăderii gradului de acoperire vaccinală în România, Ministerul Sănătăţii a pregătit un proiect prin care părinţii vor fi obligaţi să îşi imunizeze odraslele. Cum era de aşteptat, vocile anti-vaccinare nu au întârziat să se facă auzite, acestea acuzând autorităţile că vor să facă jocul marilor companii de medicamente, că încalcă nişte drepturi constituţionale ori că pun în pericol sănătatea copiilor, întrucât vaccinul ar fi factorul declanşator al unor afecţiuni grave. Mai mult decât atât, au criticat ingerinţa statului în prerogativele esenţiale ale părinţilor în privinţa creşterii şi copiilor lor.
Nu am înţeles niciodată de ce mulţi părinţi au impresia că deţin adevărul absolut despre „meseria” aceasta pentru simplul fapt că au dat viaţă. De parcă în felul ăsta au dobândit putere absolută de decizie asupra sorţii celui mic. De foarte multe ori mi-a fost dat să aud imbecila replică „îmi cresc copilul cum cred de cuviinţă”. Ba nu, nu o faci cum crezi de cuviinţă, pentru că a fi părinte nu te transformă într-un expert într-ale parentingului, nici într-un specialist în medicină ori într-un nutriţionist de primă clasă! Nicidecum! Trebuie să o faci cu responsabilitate, iar nu mânat de prejudecăţi.
Vremurile în care pruncii erau hrăniţi cu lapte de vacă-bivoliţă încă din primele zile de viaţă, când li se dădea ceai de mac ca să doarmă liniştiţi sau când diversificarea începea cu mult înaintea vârstei de şase luni, au apus. Mulţi se amăgesc cu ideea că aşa au crescut şi ei si uite ce frumoşi şi zdraveni au ajuns! Totuşi, de ce să repetăm greşelile părinţilor şi bunicilor noştri? De ce să ne încăpăţânăm să ignorăm nişte informaţii preţioase, la care astăzi avem atât de facil acces? De ce să călcăm în picioare studiile unor cercetători care ne pot ajuta să avem copii sănătoşi? De ce să refuzăm cu înverşunare să ne documentăm din surse de specialitate, cu informaţii pertinente şi corecte, şi să preferăm să credem orbeşte în tot felul de teorii conspirative, numai bune de creat panică în rândul populaţiei? Şi asta când la mijloc este binele copilului tău! Cercetările ştiinţifice ne-au permis să prevenim prin vaccinare nişte boli periculoase. Cât de obtuz trebuie să fii ca să închizi ochii??
România a fost lovită în acest an de epidemia de rujeolă, în urma căreia aproape 700 de persoane au contactat boala, iar trei bebeluşi au pierit. Potrivit schemei naţionale de imunizare, vaccinul antirubeolic este administrat abia la vârsta de un an, întrucât până atunci organismul nu sintetizează anticorpi. Cu alte cuvinte, orice bebeluş este vulnerabil. Din păcate, vorbim despre un detaliu atât de important şi trecut cu vederea de către susţinătorii dobândirii imunităţii doar prin trecerea prin boală. De ce să sufere copilul meu pentru că x sau y au decis să nu îşi vaccineze pruncii? Cu ce drept x sau y pun în pericol sănătatea copilului meu?