Fara viitor

Nimeni nu contesta ca jugul crizei economice ne va apasa si in 2011. Tentaculele saraciei si haosului care domina, mai ales tara noastra, se vor strange, cu certitudine, si mai tare in jurul celor de jos, cu putere financiara scazuta. Analistii din toate domeniile, politic, economic, social ori financiar, sunt rezervati in a face pronosticuri, pentru a nu panica lumea.

Cu sau fara calculele lor, romanii sunt convinsi ca in 2011 le va fi si mai rau. Nu au nici un motiv sa creada ca-n anul ce vine vor iesi de pe fundul prapastiei. In primul rand pentru ca deja managerii societatilor comerciale din tara au estimat, pentru prima parte a lui 2011, o scadere a numarului de salariati in constructii, industrie si servicii, comertul fiind singurul domeniu unde nu se preconizeaza concedieri semnificative.

In industria prelucratoare se preconizeaza o scadere moderata a volumului de productie pentru urmatoarele trei luni si se estimeaza o scadere accentuata a activitatilor legate de fabricarea produselor de cocserie, a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, metalurgie si fabricarea unor mijloace de transport. Se spune ca anul viitor vor fi afectate de reduceri semnificative de personal, firmele mari, cu peste 500 de angajati, si, pe de alta parte, se va inregistra o reducere a volumului total al vanzarii marfurilor.

Mai apoi, romanii au mari rezerve fata de legile ce urmeaza a fi adoptate pe ultima suta de metri, incepand cu Legea bugetului de stat pe 2011, Legea cadru a salarizarii unitare a personalului platit din fonduri publice, Legea Salarizarii pe 2011 si Legea de aprobare a OUG 50/ 2010, privind contractele de credit, care au fost declarate constitutionale de Curtea Constitutionala, in urma contestatiilor liberalilor.

Surprizele nu se vor opri aici. Mai marii nostri vor majora taxa auto, dupa 1 ianuarie 2011, cu pana la 50 la suta, pentru a stopa intrarea in Romania a masinilor second-hand. De anul viitor ne interzic sa ne mai vindem locuintele fara certificat energetic, care, pentru un apartament cu 2-3 camere s-ar traduce intr-o cheltuiala de cel putin 100 de euro.

Si asta, de parca nu ar fi fost destul cat au patimit romanii anul acesta: dimunari salariale, somaj pe banda rulanta, restructurarea si reformarea, adica, zdruncinarea sistemului de sanatate, si discreditarea invatamantului. Dar cu toate aceste plagi, alesii natiunii ne privesc senini. Ne spun ca tintesc deocamdata la incheierea reformelor principale structurale ale statului, visand la viitorul lor politic si facandu-se ca nu vad cat de departe sunt de popor si de necazurile lui, fara sa le pese de adevaratul viitorul celor de jos. De pe urma carora traiesc.

Leave a Comment