Fără scăpare

Cred că, încet-încet, lumea începe să se lămurească despre felul în care stau lucrurile cu privire la parșivitatea lui Liviu Dragnea. Până și pesediștii dau semene că s-au prins, în cele din urmă, despre modul în care şeful PSD se folosește – în interes propriu pentru a influenţa anchetele justiţiei și pentru a şterge urmele ilegalităţilor făcute – de partid, dar și de poziţia deţinută în stat. Totuși, suntem conștienți că, deocamdată, nu putem vorbi despre un sfârșit al fenomenului privind “teleormanizarea” României, fenoment ce izvorăște din obscuritatea baladei Miorița.

Cine s-a gândit că premierul Mihai Tudose se stinge de dorul justiției se înșeală amarnic. Tocmai de aceea, tot circul ăsta cu remanierea Guvernului, cu scopul declarat de a pune pe linie moartă miniștri cercetați de DNA, este un mare fâs. Pe mine, unul, Tudose nu m-a convins. Practic, conflictul din interiorul PSD ţine doar de mizeria politică emanată de acest partid. În PSD asistăm la un război aflat în plină desfășurare între două tabere de baroni, cu exact aceleaşi obiceiuri, în care una îl stimulează pe premier să aibă o atitudine pe măsura funcției, în condițiile în care, cel mai probabil, nu se simte prea bine sub talpa mult prea mizerabilă a clanului din Teleroman.

Am să vă spun și motivele pentru care cred că se joacă la cacealma. Sunt două la număr. Primul motiv ar fi legat de soarta pachetului de legi ale justiției. Credeți că după remanierea miniștrilor lui Dragnea, premierul Tudose îi va cere ministrului Justiției, Tudorel Toader, să uite de proiectul subordonării politice a justiţiei? Sau, după cum se preconizează, va arunca pisica moartă în curtea Parlamentului?

Cel de-al doilea motiv – pentru care consider că ce se întâmplă zilele acestea în PSD eete doar o fumigenă – este legat de faptul că, fără doar și poate, PSD își va proteja în continuare miniştrii şi parlamentarii în Parlament. După îndepărtarea sa din Guvern, Rovanei Plumb nu i se va ridica imunitatea parlamentară în dosarul hotărârii de guvern privind insula Belina. Nu în mandatul acesta. Tabăra Tudose este mult prea mică și neînsemnată pentru a fi capabilă să readucă ideea de justiție în subconștientul parlamentarului pesedist.

Ei bine, toate presupunerile de mai sus nu sunt altceva decât argumente care vor demonstra, cu timpul, că înlăturarea influenței lui Dragnea din Guvern și, implicit, din PSD, nu va însemna neapărat o schimbare esențială în bine, în mentalul pesedistului aflat la putere. Partidul ăsta are în continuare un mega-potențial distructiv pentru statul de drept. Pentru că, acolo (ca de altfel și în cealaltă tabără), ura și disprețul față de justiție e deja o reacție aproape necondiționată. Diferența dintre atitudinea față de justiție a celor de la PSD și, bâlbâielile ce vin din tabăra opoziției, este că socialiștii își arată colții fără menajamente, în timp ce liberalii sunt niște actori ceva mai versați. În fond, ambele tabere sunt o apă și-un pământ.

 

Leave a Comment