Situația nu mai este atât de roz în sistemul bancar românesc. Leul pare că își pierde treptat tot mai mult din forță și prestigiu. La ora actuală băncile resimt lipsa de clienți din zona imobiliară. Pe de o parte vorbim de rate neatractive la produsele lor de creditare și de dobânzi mult prea mari, dar pe de altă parte vedem și o îngrijorare a băncilor cu privire la faptul că românii își păstrează reticența de a mai cumpăra un imobil prin accesarea unui credit imobiliar. Nici programul Prima Casă nu a înregistrat un succes notabil în acest an. A cui o fi vina? Poate prudența și vigilența să devină cu adevărat riscantă? Când s-a mai întâmplat ca reprezentanții și directorii de departamente ai băncilor să-și părăsească birourile și să intre în agențiile imobiliare din județ ca să simtă pulsul pieței și să identifice soluții prin care agenții imobiliari să le trimită clienți direct în bancă, evident fiind remunerați cu niște comisioane destul de atractive? Cum să interpretăm asta? Evident nu ne așteaptă vremuri bune, iar bancherii deja simt și ei asta din plin. Mare parte din bănci au scăzut ratele dobânzilor la credite în ultimile luni, dar acest lucru nu este nici pe departe suficient. Începe statul la pândă după oportunitățile de moment, începe dezamăgirea că banii vor valora tot mai puțin și continuă desigur dezamăgirea celor care au drept scop în viață achiziția unui imobil sau teren, fără să calculeze pe moment ce costuri, taxe și impozite vor urma. Și totuși, dacă chiar există ferm împământenită decizia de a cumpăra un imobil chiar în acest an și dacă chiar deții banii necesari atunci acesta este momentul potrivit și niciun minut mai târziu.
Din toamnă se estimează noi majorări a costului de construcție pe metru pătrat, la care se adaugă desigur și costul materialelor de construcție care va înregistra noi majorări de prețuri. Nori grei se abat peste piața imobiliară românească. Apare un nou trend pe piață. Tot mai mulți vânzători de imobile aleg începând din acest an să refuze colaborarea cu agențiile imobiliare, pe considerentul comisionului pe care-l au de plătit. La acesta se adaugă desigur și impozitul la stat, în vigoare din acest an (3% din valoarea de vânzare pentru imobilele deținute de mai puțin de trei ani și respectiv 1% pentru cele aflate în proprietate de peste trei ani). Desigur că să fii agent imobiliar este o profesie atunci când o practici corect și transparent, dar în viziunea multor români (aceia care se pricep la tot și la toate) această meserie este de prisos. Lucrând în domeniu pot spune că rolul agentului imobiliar este cu adevărat justificat și poate face lejer diferența între pierderi și câștiguri considerabile. Sunt atâtea capcane și tentații în acest domeniu încât un amator poate fi extrem de ușor de păcălit. Iar un imobil se vinde doar o singură dată, nu-i așa? Cred că ar trebui să existe un raport echitabil între vânzători și cumpărători la nivelul pieței imobiliare, așa ar fi rezonabil, uman. Dar granița între umanism și materialism a fost din păcate demult uitată. Oare o mai poate reface cineva?
Fie ca prudența, inteligența și experiența să-ți ghideze pașii spre fix cea mai bună alegere investițională din viața ta. Până la urmă, să fii proprietar în România poate deveni un brand de țară în adevăratul sens al cuvântului și poate vom înlocui frunza lui Udrea cu o casă…
[…] Situația nu mai este atât de roz în sistemul bancar românesc. Leul pare că își pierde treptat tot mai mult din forță și prestigiu. La ora actuală băncile resimt lipsa de clienți din zona imobiliară. Pe de o parte vorbim de rate neatractive la produsele lor de creditare și de dobânzi mult prea mari, dar pe de altă parte vedem și o îngrijorare a băncilor cu privire la faptul că românii își păstrează reticența de a mai cumpăra un imobil prin accesarea unui credit imobiliar. Nici programul Prima Casă nu… Citeste mai mult […]
[…] Situația nu mai este atât de roz în sistemul bancar românesc. Leul pare că își pierde treptat tot mai mult din forță și prestigiu. La ora actuală băncile resimt lipsa de clienți din zona imobiliară. Pe de o parte vorbim de rate neatractive la produsele lor de creditare și de dobânzi mult prea mari, dar pe de altă parte vedem și o îngrijorare a băncilor cu privire la faptul că românii își păstrează reticența de a mai cumpăra un imobil prin accesarea unui credit imobiliar. » Mai multe detalii […]