Dupa doi ani de criza

Ieri, zi de sarbatoare. Criza economica a implinit doi ani. 15 septembrie 2008 a insemnat falimentul pentru Lehman Brothers, eveniment ce a zguduit intreaga lume si a dat startul unui chin prelung pentru toate statele lumii. Unele dintre ele au reusit sa se mobilizeze, sa identifice metode prin care sa-si salveze institutiile financiare, sa caute drumul spre crestere economica, sa intinda o mana de ajutor populatiei saracite.

In Romania, insa, Executivul nu a reusit sa salveze economia. Ba mai mult, pentru a putea supravietui si a nu intra in colaps financiar, tara noastra s-a vazut nevoita sa ia cel mai mare imprumut din istorie: 20 miliarde de euro.

La finalul lui 2008 si inceputul lui 2009, oficialitatile se intreceau sa iasa la rampa cu discursuri care mai de care mai optimiste, in care garantau romanilor ca spatiul carpato-danubiano-pontic va fi privilegiat si nu va fi afectat prea mult de criza ce punea la pamant economiile marilor state. Din pacate, crunta realitate i-a contrazis. Iar datele statistice dovedesc asta din plin.

Zeci de mii de firme din Romania au intrat in faliment, mii de familii sunt executate silit de catre banci dupa ce au ajuns in imposibilitatea de a-si plati ratele catre banci, mii de societati au facut disponibilizari si aproape 700.000 de romani sunt in somaj. Bancile, care se luau la intrecere in acordarea de credite, sustinand, astfel, boom-ul din consum, dau imprumuturi pe criterii dure si au saltat dobanzile la un nivel greu de suportat. In 2009, am inregistrat o cadere economica de sapte la suta, iar anul acesta economia se indreapta spre o scadere de inca doua procente.

In doar doi ani, Romania a pierdut 30 de miliarde de euro din economie, cam atat cat era PIB-ul pe un an intreg in 1999.

Tot cu ocazia crizei, guvernantilor li s-a aprins beculetul si au facut senzationala descoperire ca sistemul social este putred si ca nu poate fi sustinut din veniturile prea mici colectate la buget. In disperare de cauza, au taiat din cheltuielile cu salariile din sectorul public, au disponibilizat bugetari, au ciuntit ajutorul de somaj si din indemnizatia pentru mame, au saltat TVA la 24 la suta, au introdus impozitul minim – o otrava pentru mediul de afaceri si asa suferind. Toate acestea, in speranta ca vor redresa economia. Si toate ineficiente, pentru ca au dus la cresterea inflatiei si au ingreunat traiul de zi cu zi al romanului.

Suntem departe de a iesi din mocirla, lucru pe care a ajuns sa-l recunoasca si presedintele Traian Basescu, desi acum un an declara ca Romania va scapa de criza in trimestrul doi din 2010. Zilele trecute, sustinea ca este nevoie de inca un an de austeritate si solidaritate pentru ca economia nationala sa creasca.

Leave a Comment