Nu trebuie să facem studii sau cercetări sociologice pentru a constata faptul că noi, cetățenii, nu mai avem încredere în stat, în instituţii sau poate chiar în noi înșine. Îmi dau seama pe zi ce trece că cetățenii și-au pierdut reperele, iar incertitudinea legată de viitor s-a extins peste tot, în toată societatea. Uneori, ca simplu cetățean, poți observa în multe locuri din ţară realităţi sau oameni diferiţi, caracterizaţi de dinamism şi viziune. În astfel de cazuri, evident ne putem întreba firesc de ce nu se extind aceste caracteristici și în alte, zone, orașe sau județe? E trist, dacă pot să spun așa, atunci când românul nu mai are încredere în instituțiile statului. Societatea noastră este marcată de suspiciune și de neîncredere. Remediul nu constă într-o încredere oarbă și generalizată, ci în construirea unui climat de încredere bazat pe o cunoaștere cât mai bună a felului în care funcționează mintea și relațiile interumane. Încrederea se construiește și se exersează într-o rețea de relații, în “nodurile” căreia ne aflăm fiecare dintre noi. De ce-ar mai avea cetățenii încredere în instituțiile statului? În urmă cu ani buni, statul a garantat FNI și ne îndemna “să dormim liniștiți” pentru că banii românilor sunt la loc sigur. Țineți minte? De atunci încoace este tot la fel. Putem spune, cu argumente, că este vorba de o încredere trădată, de 30 de ani încoace, “făcută” mereu de cei care care ne conduc. De multe ori, s-a văzut asta, cum administraţia cheltuieşte resurse în manieră discreţionară sau în mod inechitabil, fie ea de stânga, de drepta, de mijloc sau de centru. Corupţia însoţeşte, în unele cazuri, deciziile. La fel și acum în timp de pandemie. Județul nostru a ajuns la loc fruntaș în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri cu noul coronavirus și situația este “sub control”. Totuși este o mare diferență între a sta în casă depresivi sau pozitivi și a sta în casă liniștiți pentru că cineva, acolo, unde trebuie, are grijă de noi. Ceea ce se vede foarte bine, în acest caz al lipsei de încredere, este modul în care își fac treaba “elitele” în societatea noastră.
Corect, nu putem avea încredere în acest stat, cică, democratic care lasă la latitudinea județelor nr de testări covid. Sălajul, care este responsabil și face multe testări, are indicele mare în timp ce județele care testează de formă, stau bine !
Cat timp cele mai multe institutii sunt de tip extractiv inclusiv Spitalele, Bor, Armata sa nu vorbim de nenumaratele institutii „acronim” infiintate exclusiv in acest scop Romania e un stat esuat. E de foarte mult timp un stat decazut economic (datorii peste datorii), moral (ipocrizia la maxim din partea tocmai acelor institutii de profil gen Protectia Copiilor, institutii sociale din nou Biserica, Politia etc) , educativ (in multe locuri lipseste cu desavarsire educatia primara a „celor 7 ani de acasa” a bunului simt, a compasiunii fata de oameni si animale, a politetii… Nu sunt nici antropolog, nici pesimist nici gica contra nici nimic e doar o stare de fapt ce o simt si transpun aici prin prisma celor 30 de ani traiti in granitele acestui stat, 10 in Occident poate si din lecturile romanesti din anii interbelici de unde se poate deduce ca da am regresat in cel putin cele 3 domenii enuntate mai sus ,sa nu mai adaugam sanatatea… Atat de simplu este.