Daniel Săuca
Dintre cele mai „spumoase” indicaţii cu privire la rolul mass media găsim, unde altundeva decât în operele lui Nicolae Ceauşescu. Din tonele de material propagandistic şi ideologic pe această temă, am ales pentru astăzi „Morala comunistă”, apărută la Ed. Politică, Bucureşti, 1972, în seria „Documente ale Partidului Comunist Român”. Iată câteva citate „reprezentative” din menționata lucrare, pilduitoare și pentru vremurile curente:
– „ROLUL PRESEI, AL RADIOTELEVIZIUNII ÎN EDUCAREA COMUNISTĂ A MASELOR”. „Sigur, tovarăşi, noi trebuie să facem loc în paginile presei noastre unei confruntări libere de păreri, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să stăm pasivi faţă de ideile retrogade, că trebuie să nu milităm şi să nu arătăm care este concepţia noastră. Trebuie să înţelegem că, dacă facem drum schimbului de păreri în ştiinţă, artă şi literatură, în toate domeniile vieţii sociale, trebuie să exprimăm cu putere şi poziţia noastră ideologică, filosofia noastră, principiile noastre politice, estetice, etice” (p.196).
– „În educaţia socialistă a maselor, în informarea şi formarea opiniei publice în direcţiile cerute de progresul societăţii noastre, presa şi radioteleviziunea sunt chemate să joace un rol tot mai activ şi eficient. În ultimii ani presa noastră a făcut progrese vizibile în lărgirea ariei de preocupări, în tratarea mai combativă, mai dinamică şi convingătoare a diferitelor aspecte ale construcţiei socialiste, a vieţii materiale şi spirituale a poporului. Continuând eforturile pe această linie, ziarele centrale şi locale mai au încă mult de făcut pentru a elimina din activitatea lor superficialitatea şi formalismul, pentru a pătrunde adânc în miezul evenimentelor, exercitând rolul de exponent al opiniei publice înaintate, atât în dezvăluirea lipsurilor şi neajunsurilor, cât şi în generalizarea experienţei avansate a construcţiei socialismului” (…). (pp.196 – 197). Să fi fost presa comunistă un „exponent al opiniei publice înaintate” în dezvăluirea „lipsurilor şi neajunsurilor”? Nu prea credem aşa ceva. Mai degrabă, un exponent aproape exclusiv al partidului şi iubitului său conducător. Cât priveşte „superficialitatea şi formalismul” suntem de acord cu Ceauşescu. Aproape cu siguranţă, ziariştii nu îşi puteau exercita profesia, aşa cum este statuată aceasta în manualele de jurnalism neideologice (astăzi oare pot?). Un posibil răspuns îl putem găsi în citatul de mai jos.
– „Este necesar să crească rolul presei în ridicarea nivelului ideologic al maselor, în dezvoltarea conştiinţei lor socialiste. Presa este chemată să militeze sistematic pentru înarmarea întregului popor, a opiniei publice cu concepţia marxist-leninistă a partidului nostru, să explice maselor, de pe poziţiile partidului, problemele centrale ale vieţii noastre sociale, evenimentele vieţii internaţionale contemporane. Întreaga presă are datoria să-şi ridice combativitatea ideologică, să-şi sporească aportul la promovarea atitudinii militante, împotriva concepţiilor retrogrode, mistice, a influenţelor ideologiei burgheze. Ziarele şi publicaţiile trebuie să contribuie într-o mai mare măsură la dezvoltarea conştiinţei socialiste a maselor, la formarea trăsăturilor noi ale omului societăţii noastre, la cultivarea normelor de etică şi responsabilitate socială, combătând cu hotărâre mentalităţile retrogade, înapoiate, atitudinile de nesocotire a interelor obşteşti” (p. 197).
Ce pustiu de idei – sa insailezi citate din Ceausescu! Ia-ti, dom’le concediu. Fie si medical.
Subscriu ideii tovarasului ante/vorbitor!
Luati-va concediu!
Fie si de hodina,ca a inceput sa va deraieze barba tovarase!
din pacate acum se vad efectele promulgarii incisive a ideologiei marxist leniniste-vezi societatea de azi de la capii ei politici si pana la cetateanul votant pentru o punga cu pui si zahar.
competenta umbla cu capul spart si e coordonata de diletantism si hotie.